2011-11-02 16:42:14• hírek • Szatmár.ro

Hétfőn kiderül, mi történt a Harag György Társulatnál

Az Északi Színház Harag György társulatánál kialakult belső feszültségek szóba kerültek Ilyés Gyula polgármester szerdai sajtótájékoztatóján is.

A színtársulatnak két oszlopos tagja, Nagy Csongor és Rappert Gábor ugyanis nemrégiben beadta a felmondását, távozott a társulat irodalmi titkára és még az évad megkezdését megelőzően elhagyta a csapatot másik két színművész, Csíki Orsolya és Nagy Antal is.

Rappert Gábor 1990-ben szerzett színészi diplomát, és még ugyanezen év őszén a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatához szerződött. Azóta (megszakítás nélkül) a Harag György Társulat tagja, vezető színésze volt. Nagy Csongor 1999 és 2002 között, Parászka Miklós kettős igazgatása idején tagja a Csíki Játékszín társulatának és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának is. 2002-ben, amikor a két társulat útjai elváltak, Nagy Csongor Zsolt a Harag György Társulat mellett döntött. Azóta megszakítás nélkül a Harag György Társulat művészeként dolgozik - írja a Wikipédia.

Míg Nagy Antal és Csíki Orsolya távozásának az oka elsősorban a hihetetlenül alacsony közalkalmazotti fizetés volt, addig Nagy Csongor és Rappert Gábor felmondásával kapcsolatban az megkurtított fizetés mellett személyes okokat illetve belső ellentéteket sejtenek sokan. A társulat ügyében azonban sem Stier Péter ügyvezető igazgató, sem pedig Keresztes Attila, a társulat igazgatója nem nyilatkozik, de az érintett színészek is elzárkóznak a sajtó nyilvánosságától. A társulaton belüli konfliktusról, s annak megoldásával kapcsolatosan valószínűleg közlékenyebbek lesznek a színház vezetői hétfőn, ugyanis november 7.-ére sajtótájékoztatót hívtak össze.

A szerdai sajtótájékoztatón Ilyés Gyula polgármester felháborodottan cáfolta azokat pletykákat és vádakat, melyek szerint Szatmárnémeti vezetése meg akarja szüntetni a Harag György társulatot. Határozottan kijelentette, hogy erről szó sincs, ám kifejtette, hogy ez  a helyzet a társulat belső ügye, amibe neki nem tiszte beavatkozni. Hasonlóképpen nyilatkozott Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, elmondva, hogy vannak, akik nálánál sokkalta jobban értenek a színjátszáshoz.

Mindkét politikus sajnálatának adott ugyanakkor hangot, hogy soha senki sem jelezte eddig, hogy bármilyen problémái lennének és nem keresték ennek közös, kompromisszumos megoldását. „Akkor értesültem  a problémákról, amikor már robbant a bomba”, mondta Ilyés és Csehi. A polgármester leszögezte, hogy bár kétségtelenül a város biztosítja a társulat tagjainak a fizetését, annak összegéről nem ők döntenek, hanem a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvény szabja meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: