2010-05-31 17:04:54• hírek • Szatmar.ro

Hétfőn kezdődött a sztrájk...

Általános sztrájkba kezdtek a közalkalmazottak Szatmárnémetiben a hétfői napon. A fizetések, nyugdíjak, segélyek, különböző juttatások tervezett csökkentése, illetve megvonása hetek óta lázban tartja nem csak a szakszervezetek tagjait, de az egész országot. A demokrata-liberális politikusok a lakosság szolidaritását kérik, és türelmet, hiszen az általuk hirdetett megszorítások pozitív hatással lesznek a román gazdaságra.

Nem így gondolják viszont ezt a közalkalmazottak, de a magánszférában dolgozók sem. A fizetések, nyugdíjak, szociális segélyek értékének csökkentése miatt ugyanis rengetegen veszíthetik el otthonukat, hiszen ez a megszorító intézkedés nem veszi figyelembe a lakosság szociális helyzetét. A banki kölcsönök nagy részét a közalkalmazottak igényelték, így a mostani fizetéslevonással többüknek választania kell, a megmaradt fizetésből számláikat, illetve banki kölcsönüket törlesztik majd, hiszen sokuknak nem fog mindenre jutni.

A felháborodás és a düh volt az, ami a mai napon tiltakozásra buzdította az állami szektorban dolgozókat. Szatmárnémetiben a megyei tanács dolgozói, a Proautonomia szakszervezet tagjai a reggeli órákban a Közigazgatási Palota bejáratánál tüntettek. A 158 szatmárnémeti tagból 98 személy írta alá a szolidaritásról szóló nyilatkozatot. Tuns Vasile szakszervezeti vezető elmondta, a szakszervezet a Columna föderációhoz tartozik, amelynek 62 szakszervezet a tagja. A sztrájkokban megyei szinten negyven szakszervezet tagjai vettek részt, 897 személy az 1597-ből, ami 56.17%-os jelenlétet jelent. A munkát egy munkanapra szüntették be, ami azt jelentette, hogy nem foglalkoztak ügyfélfogadással, illetve felhívást függesztettek ki az intézmények ajtajaira. A Testvériség Szakszervezet június 3-ára hívott össze egy találkozót, amelyen minden bizonnyal részt vesznek majd a megye valamennyi szakszervezetének a képviselői, mondta a vezető.


A Proautonomia tagjai sztrájkolnak a Közigazgatási Palota előtt
A Proautonomia tagjai sztrájkolnak a Közigazgatási Palota előtt


Az érettségiztető központokban fennakadás nélkül zajlottak a felmérések. Reggel 8 órakor ugyan sztrájkba léptek a tanárok, azonban az érettségiztető pedagógusok a diákokra való tekintettel erre a periódusra felhagynak a tiltakozással, a tudásfelmérés lejártával azonban ismét sztrájkba lépnek majd.

Az érettségi csütörtöki lejártáig a 12. osztályon aluliak nem járnak iskolába, majd ezt követően a minisztérium-, a kormány-, illetve a felső vezetőség hozzáállásától függ, hogy lesz-e még sztrájk - mondta Cziprok András, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium aligazgatója. Az intézményvezető hangot adott panaszának, amiért az 50 százalékos fizetésemelésből 25 százalékos csökkentés lett, valamint a különböző juttatásokat is megvonták a tanároktól.


Az érettségi zavartalanul folyt a megyében
Az érettségi zavartalanul folyt a megyében


Nem minden közalkalmazott lépett azonban sztrájkba. A Román Posta dolgozói például nem szüntették meg a munkát. A tűzoltóság tagjai jogilag nem sztrájkolhatnak, de hasonló helyzetben van a rendőrség is.
Danta Marius a rendőrök szakszervezetének vezetője elmondta, hogy a rendőrség kötelékéből többen japánsztrájkba kezdtek, fehér szalagot viseltek karjukon, így fejezvén ki nemtetszésüket. Kérdésünkre, hogy hány rendőr viselte a mai nap folyamán az említett szalagot a karján, a vezető elmondta, nem rendelkeznek erre vonatkozó adattal, azonban a szalagot nem viselők is minden bizonnyal egyetértenek a megszorító intézkedésekkel.

Az egészségügyi alkalmazottak is sztrájkoltak a hétfői napon. Több, mint ötven orvos, illetve ápoló szüneteltette munkáját és vonult ki a Szatmár Megyei Kórház udvarára. A sürgősségi eseteket természetesen a továbbiakban is ellátják, azonban az egyszerűbb vizsgálatokra a mai nap nem kerül sor. A mentősök szakszervezetének vezetője Valer Fechete elmondta, mind a négy váltás munkatársa fehér szalagot visel a mai napon a tiltakozás szimbólumaként.


Az egészégügy dolgozói is elégedetlenek
Az egészégügy dolgozói is elégedetlenek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: