2011-07-14 16:06:32• hírek • Kocsis Zoltán

Hétfőn kezdődik a töltés aszfaltozása

A  Magyar-Román Határon Átívelő Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kezdeményezésére a Felső Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság is pozitívan fogadta a tervet, így néhány további partner (többek között Vetés Község és Csenger Polgármesteri Hivatala) támogatásával lassan életre kel az új bicikliút. A "Vízen és két keréken a Szamos partján" elnevezésű befektetés összértéke eléri az 5.633.562 eurót, amelyből 45.631 eurót fedeznek önrészként az együttműködő partnerek, az összeg fennmaradó részét pedig az Európai Unió állja.

Az építkezés tehát július 18.-án, hétfőn veszi kezdetét és a tervek szerint 2012 augusztus 30.-ig kell elkészülnie. Ezen idő alatt kap teljesen új aszfaltburkolatot az a 40 kilométernyi töltés, amely Szatmárnémetit és Fehérgyarmatot összeköti. A romániai szakasz hossza 16 kilométer, ennek megközelítőleg a fele (8,27 kilométer) tartozik a megyeszékhely felügyelete alá, a fennmaradó rész pedig Vetés községhez. Fontos kiemelni, hogy mindez a Szamos bal partjára vonatkozik, a jobb oldalán csak egy 1,2 kilométer hosszú szakaszon újítják fel a burkolatot a Golescu híd és a szennyvíztisztító között.

Amint arról a Szatmár.ro már korábban beszámolt, a nyílt árverésen a SC. Samcif SRL és a SC. Vakond SRL nyerte meg annak a lehetőségét, hogy megépítse ezt a 18 kilométer hosszú és 3 méter széles utat. A technikai adatokat tanulmányozva kiderül, hogy az aszfaltút mindkét oldalán egy fél méter széles, földből kialakított és befüvesített „útszél" lesz - hogy a kerékpárosok nem közvetlenül a „szakadék szélén" haladjanak. A csapadék elvezetését 15 méterenként beépített, 40 milliméter széles csövek biztosítják majd.

Ami az út összetételét illeti, annak alapját egy 15 centiméternyi terméskő valamint egy ugyanolyan vastagságú kavicsréteg alkotja majd, míg az aszfaltréteg vastagsága hat centiméter lesz. Szatmárnémeti belterületén belül, mely mintegy 2,5 kilométert tesz ki, húsz métereként négy méter magas oszlopok hivatottak majd arra, hogy a bicikliút (egy része része legalábbis) éjszaka is járható legyen.

A  Szatmár.ro-t  a Facebook-on is megtalálod. Like-old a Szatmár.ro-t és nézz még több fotót az eseményekről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: