2017-05-12 10:54:40• hírek • Agerpres.ro

Jön a differenciált érettségi?

A differenciált érettségi bevezetését is fontolgatja az oktatási minisztérium - nyilatkozta Aradon Pavel Năstase tárcavezető.

A minisztertől azt kérdezték az újságírók, számolnak-e a más európai országokban is alkalmazott differenciált érettségi bevezetésének lehetőségével.

"Többféle intézkedésen is gondolkodunk, beleértve ezt is. A cél a normalitás helyreállítása az oktatási rendszerben. Hogy mit jelent a normalitás? Kellő rugalmasságot, azt, hogy a gyermekek örömmel mennek iskolába, megfelelő tankönyveket, amelyek a jelenleginél kevésbé zsúfolt és elsősorban a kompetenciákra fókuszáló tantervek alapján készülnek" - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanennyire fontosnak tartja a megfelelő logisztikát, az iskolák számítástechnikai felszereléssel való ellátását is, hiszen "Európa célul tűzte ki, hogy 2020-ig teljesen áttér a digitális tankönyvekre".

Pavel Năstase azt is elmondta, nem tartja időszerűnek a középiskolai felvételi újbóli bevezetését, mivel szerinte a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája jól illeszkedik a jelenlegi oktatási rendszerbe.

Arról is beszélt a miniszter, hogy felülvizsgálják a jelenlegi iskolahálózatot, és az eredmények függvényében előfordulhat, hogy újranyitnak olyan tanintézeteket, amelyeket tíz évvel ezelőtt zártak be.

"2006 körül hozzávetőlegesen 1.600 iskolát zártak be. (...) Így lett szükség iskolabuszokra, sok tanuló és tanár ingázni kényszerült. Úgy vélem, évente felül kell vizsgálni az iskolahálózatot, és azokon a településeken, amelyeken nőtt a gyermekek száma, és tanerő is van, hatékonyabb lenne újranyitni az iskolát, mint ingázásra kényszeríteni őket" - mondta Pavel Năstase, aki a megyei tanfelügyelőség új székhelyének felavatása alkalmából látogatott Aradra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: