2012-05-03 16:12:32• hírek • Kocsis Zoltán

Hétfőn kezdődik Szatmár megye történelmének legnagyobb beruházása

Csehi Árpád, az Apaserv és a Louis Berger cég képviselői csütörtökön találkoztak azokkal a polgármesterekkel, amelyen településeken hétfőtől kezdetét veszi Szatmár megye legnagyobb léptékű beruházása: a kanalizálási hálózat bővítése.

Az összesen 433,519 millió lej értékű beruházás konzultánsa az a Louis Berger cég, amely hasonló szerepet látott el többek között a New York-i WTC-tornyok helyére épített Ground Zero vagy a bukaresti Nemzeti Aréna építésében is. A francia-amerikai cég romániai kirendeltségének képviselőivel, továbbá Csehi Árpáddal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével és Leitner Jánossal, az Apaserv vezetőjével találkoztak csütörtökön a 13 érintett település, Szatmárnémeti, Batiz, Lázári, Szatmárpálfalva, Ombód, Szatmárudvari, Nagykároly, Mezőfény, Kaplony, Avasfelsőfalu, Tasnád, Sárközújlak és Erdőd polgármesterei.

„Maximális kapacitást kérek úgy a konzultáns cégtől, mint a kivitelezőktől! Azt szeretném, hogy Szatmár megye lakosai minél korábban minőségi vizet ihassanak", mondta Csehi. „Ez a beruházás megközelítőleg kétszázezer személyt érint", tette hozzá Leitner.

A találkozón elhangzott, hogy a beruházás egyes elemei különböző stádiumban vannak. A tasnádi és erdődi szennyvíztisztító valamint a Szamosdob - Nagykároly ivóvíz-fővezeték dokumentációi már majdnem elkészültek; a batizi, lázári és mezőfényi kanalizálási hálózat és a pompaállomás szerződéseit már alá is írták; Szatmárudvari és Szatmárpálfalva pedig egyéb uniós és nemzetközi pályázatok miatt prioritást élvez. Akárcsak Szatmárnémeti.

A megyeszékhelyen 26,2 millió lej értékben bővítik és modernizálják a szennyvíztisztítót; 1,5 millió lej értékben újítják fel a kanalizálási rendszert a Carpati II negyedben (7,5 kilométer); további 15,6 kilométeren modernizálják a szennyvízhálózatot és építenek hat új pompaállomást. A Szatmárnémetit érintő beruházás teljes értéke 57,5 millió lej, mondta el Kereskényi Gábor alpolgármester.

Hétfőtől a Louis Berger topográfusai már az említett települések utcáit járják, ígérte Nicoleta Kalman, a vállalat vezérigazgatója. A cél pedig, hogy 38 hónap múlva Szatmár megye közel kétszázezer lakosa jusson minőségi vízhez és európai színvonalú kanalizáláshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: