2010-02-11 14:38:36• hírek • Parajdi Andrea

Hétfőn elkezdődik és fél éven át tart az érettségi

Míg régen egészen nyárig izgulhattak a diákok az érettségi vizsga miatt, addig mostantól már tavasz előtt belevághatnak a tudásukról való tanúbizonyság-tételbe. Az idei évtől bevezetett új vizsgarendszernek köszönhetően február 15-én országszerte megkezdődik az érettségiztetés, s mindez összesen hat hónapon át fog tartani.

Ahogyan arról már többször írtunk, ebben az évben változtatásokat eszközölnek az érettségi vizsgák bonyolítása körül. Míg korábban a nyári hónapokban két hét alatt lezajlott a képességfelmérés, addig ebben az évben hat hónapon át érettségiznek majd a diákok. Tanügyi szakemberek szerint ez a módszer igazodik az európai uniós követelményekhez, s az elméleti oktatás túlzott információáradatával szemben sokkal nagyobb gyakorlati tudás elsajátítását teszi lehetővé, nem beszélve arról, hogy a hónapokon át zajló vizsgáztatás nem jár olyan mértékű stresszhalmozással, mint egy rövid időintervallum közé szűkített vizsgaidőszak esetében.

A 2010-es érettségire decemberben kellett beiratkozni. Szatmár megyében összesen 3631-en iratkoztak be. A jelentkezett diákok közül 3550-en 12. évfolyamos diákok, ám 81-en idén szeretnék megszerezni a korábbi években elhalasztott érettségijüket.

A diákok február 15-én, hétfőn kezdik az idei érettségi vizsgát a román nyelv és irodalmi szóbeli vizsgákkal, amelyek három nap alatt zajlanak le. Ezt követően február 17 és 19 között anyanyelvből szóbelizhetnek az érettségizők, majd pedig február 19 és 29 között informatikai vizsgán kell részt venniük. Ez utóbbi ugyancsak az idei évtől lett kötelező. Ha a tanulók túl lesznek ezen a három vizsgán egy időre lazíthatnak, ugyanis legközelebb május 31 és június 4 között kell vizsgázniuk idegen nyelvből.

Június végén 28 és 30 között, illetve július 2-án az írásbelik következnek, ekkor a diákoknak négy tantárgyból, román nyelv és irodalomból, magyar nyelv és irodalomból, a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból és a profilnak megfelelő választott tantárgyból kell remekelniük. Az eredményeket július 4-én függesztik ki, ezt követően lehet óvásokat leadni. A kontesztálások után július 8-án lesznek meg a végleges eredmények.

A szóbeli vizsgákon egyébként kizárólag minősítéseket kapnak a diákok ez is az új érettségi rendszer változtatása: közép, haladó és gyakorlott besorolást szerezhetnek az érettségizők. Jegyeket majd csak az írásbeli vizsgákon adnak a javító tanárok.



Február 15-én kezdődik a 2010-es érettségi, végeredményt azonban csak júliusban kapnak a diákok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: