2017-08-04 11:25:04• hírek • Szatmár.ro

Hétfőig újra négy sávon lehet közlekedni a Decebal-hídon - a jövő héten éjjel-nappal dolgozik majd a kivitelező

Péntektől hétfőig megszűnik az útlezárás a Decebal-hídon, hogy a kánikulában ne kelljen a szatmáriaknak a dugóban ülni.

Szatmárnémeti polgármestere péntek délelőtt jelentette be, hogy hétfőig felfüggesztik a munkát a Decebal-hídon, elsősorban a narancssárga és vörös hőségriadó miatt. A Szamos-hídon ugyanis csütörtökön kétsávosra szűkült a közlekedés, mert megkezdték a Burgya-buszmegálló szélesítését. A cél, hogy amikor a tömegközlekedési eszköz a megállóba érkezik, ne okozzon fennakadást a külső sávon való közlekedésben. Az útlezárás miatt viszont komoly torlódások alakultak ki a hídon szinte egész nap, amit még elviselhetetlenebbé tett a 40 Celsius fok körüli hőmérséklet. 

A torlódás péntek reggel megszűnt, s ugyan azon a 200 méteres szakaszon, ahol felbontoták az utat, kicsit kellemetlenebb az autózás, de összességében folyamatosan lehet közlekedni a híd mind a négy sávján.

A polgármesteri hivatal felszólította a munkálatot végző zilahi székhelyű Drum Inserv céget, hogy ne csak napközben, hanem délután és éjszaka is dolgozzanak a munka hétfői újrakezdésétől fogva. Erre a cég ígéretet is tett. Hétfőtől tehát újra torlódásra számíthatunk a Decebal-hídon, de elvileg a munka a tervezettnél is rövidebb idő alatt zárul majd le. 

Kereskényi Gábor polgármester a hídfelújítással kapcsolatban emlékeztettette az újságírókat: a rosszul előkészített közbeszerzési szerződést és az azt elnyerő Drum Inserv céget, mint kivitelezőt az előző városvezetéstől örökölték, ráadásul Dorel Coica jóval korábban, 2016 elején is elindíthatta volna a hídfelújítási munkát, amit végül Kereskényi indított 2016 derekán. A kivitelező céggel nagyon nehéz a kommunikáció, maga a vállalat is komoly gondokkal küzd, hiszen nemrég felmondott a műszaki igazgatója. "Folyamatosan ellenőrizzük a céget, folyton munkára nógatjuk őket" - magyarázza Kereskényi.

A polgármester elmondta: hétfőtől a cég újrakezdi a munkát és remélik, mihamarabb befejezi, hiszen a Burgya-sarok oldalán található felhajtó-szakaszt az iskolai év elejéig fel szeretnék újíttatni. "A munka nem könnyű, de maga a kivitelező sem egy könnyű eset. Tudjuk, hogy komoly gondokat okoz a közlekedésben a kétsávos útlezárás a Decebal-hídon, ezért elnézést is kérünk a lakosságtól. De meg kell értenie mindenkinek, ezt a munkát el kell végezni" - nyilatkozta Kereskényi Gábor.

Adrian Albu alpolgármester, aki a munkálatok megkezdésekor - még városmenedzser hiányában - a hídfelújítással foglalkozott, kijelentette: a munkát annak idején elnyerő cég nem volt és most sincs felkészülve egy ilyen kaliberű munka elvégzésére, ráadásul hídfelújításban sincs tapasztalatuk, de így is ők nyerték a 2015-ben kiírt közbeszerzési eljárást.

A buszmegálló-szélesítési munkálatok időpontjának kiválasztását Albu nem nevezte szerencsésnek, ugyanis bár ilyenkor augusztusban a sok szabadságolás miatt kiürül a város, a hazatérő vendégmunkások miatt sem lett sokkal szellősebb a közlekedés. Viszont a munkát iskolakezdésig mindenképp el kell végezni, mert iskolaidőben a legzsúfoltabb a közúti forgalom Szatmárnémetiben. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: