2010-07-22 16:19:42• hírek • Szatmar.ro

Hétfő az utolsó leadási nap

A vállalkozók számára július 25-e egyike azon dátumoknak, amikor több bevallást is le kell adjanak a pénzügyi hatóság irodájában. Mivel idén ez hétvégére esik, értelemszerűen 26-áig, azaz hétfőig fogadják el az illetékeseket a dokumentumokat.

A cégek döntő többsége mára már a havi bevallás szerint működik, azonban vannak olyan, főleg kisebb cégek, akik trimeszterenként vallják be tevékenységük hozadékát. Hétfőn több iratot is be kell nyújtaniuk a cég könyvelését végző személyeknek a pénzügyi hivatalban, a 100-as-, a 102-es-, a 300-as- és egyes esetekben a 390-es- és 394-es bevallást.

A 100-as bevallás a költségvetés jövedelmeit tartalmazza, a fizetésadót és profitadót, amelyet a fizetési jegyzéken jelenik meg. Azon cégek esetében, amelyeknél a kiszámított 16%-os profitadó kevesebb, mint a tavaly bevezetett átalányadó összege, az átalányadó értékét kell fizessék, amely 550 lejtől 2000 lejig terjed.

A 102-es bevallás a fizetések, a bérezések után fizetett illetékeket tartalmazza. A nagyon kicsi cégek ezt is trimeszterenként, a nagyobbak már havonta teszik le ezt is.
A 300-as bevallás mellé április elsejétől a 390-est is le kell adni. Ez a bevallás a külföldre ki-, illetve behozott termékek áfáját tartalmazza.

Egy újabb lépést is tesznek az adócsalások kiszűrésé a pénzügy illetékesei. Augusztus elsejéig ugyanis minden olyan cég adminisztrátorának igazolnia kell, hogy nem volt elítélve adócsalásért, akik áfamentesen szeretnének külföldről vásárolni. Csak a rendőrség által kiállított hivatalos Erkölcsi bizonyítvány (Cazier juridic) leadása után végezhetnek intrakommunitáris tevékenységet. Szatmári szinten hozzávetőleg 800 cég végez hasonló gazdasági mozgást.
A 394-es bevallás tulajdonképpen a belső kereskedelem 390-es bevallásának felel meg.

Tartalmaznia kell mindazon cégek adatait és számláinak összértékét, amelyekkel a bevallást érintő periódusban gazdasági tevékenységet folytattak. A leadások késése büntetést von maga után. Az írásos figyelmeztetéstől akár 5000 lejig terjedő bírságra is számíthat. A 48 órán belül kifizetett pénzügyi büntetések esetében általában feleződik az összeg.


Hétfőig adhatják le adóbevallásukat
Hétfőig adhatják le adóbevallásukat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: