2016-01-22 12:53:05• hírek • MTI

Hétéves mélyponton Szlovákiában a munkanélküliség

Hétéves mélypontra, 10,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta Szlovákiában  tavaly decemberben - állapította meg az MTI-hez pénteken eljutatott elemzésében a Postová Banka, a szlovák Munka és Szociálisügyi Központ adataira hivatkozva.

A szlovák pénzintézet elemzésében rámutat: tavaly januárban az országos munkanélküliségi arány még 12,7 százalék volt, az Eurostat novemberi adatai szerint pedig 10,9 százalékon állt. A jelenleginél alacsonyabb munkanélküliség utoljára a pénzügyi és gazdasági válság begyűrűzése előtt, 2009 márciusában volt az országban.

Az adatok pozitív irányú elmozdulása ellenére Szlovákiát, az Európai Unión (EU) belül még mindig az egyik legmagasabb munkanélküliség sújtja, novemberi adatok szerint, 146 ezer munkanélkülivel a hetedik a listán, amelyet Görögország vezet 24,4 százalékos munkanélküliségi aránnyal.

A javulás ellenére - mutat rá Dominika Ondrová a pénzintézet elemzője - Szlovákia a szomszédos uniós országokkal összehasonlítva sem áll túl jól, hiszen a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) és Ausztria közül itt a legmagasabb munkanélküliség. A V4-ek közül a legjobb adatokat Csehországban mérték, a novemberi 4,5 százalékkal.

A Postová Banka szerint a szlovákiai munkanélküliség tavalyi csökkenéséhez részben a gazdaság - 2010 óta leggyorsabb ütemű - növekedése, az uniós alapok felhasználása, valamint az enyhébb tél járult hozzá. A pénzintézet szerint az idei évben várhatóan folytatódni fog a munkanélküliség csökkenése Szlovákiában, az arány 10 százalék alá süllyedhet az év utolsó hónapjaira.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: