2013-11-12 13:34:33• hírek • Szatmár.ro

Heteken belül Auchan lesz a Realból

Noha megkérdeztük, nem sikerült megtudnunk, mi lesz a szintén a Metro Grouphoz tartozó Praktiker sorsa. Ami biztos, 2013. július 10-én a németországi Praktiker csődöt jelentett. Ez akkor még nem érintette a külföldi üzleteket, az azóta eltelt időben azonban több, az üzletlánc Németország határain kívüli leányvállalata is csődközelbe került.

Az Auchan tájékoztatása szerint november 16-án tart nyitva utoljára a Real hipermarket, majd jön az átalakítás.

A tavalyi évben, november 30-án született megállapodás az Auchan hipermarket-láncot működtető Auchan Group és a Real hipermarketeket működtető Metro Group között a Real hálózat üzleteinek felvásárlásáról. A folyamat idén szeptember 12-én ért véget, ekkor került pont az üzlet végére és ettől a pillanattól kezdve került az Auchan birtokába 20 romániai Real - köztük a szatmárnémeti is. Az országban négy Real hipermarket nem kerül madaras logó alá: a suceavai, a konstancai, az aradi és a Nagyvárad közeli biharpüspöki.

A német Metro Group összesen 1,1 milliárd euróért adta el a francia Auchannak a Romániában, Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban található üzleteit. Egyedül a Németországban (312 üzlet) és Törökországban (19) működő üzleteit tartotta meg. A wikipédia internetes enciklopédia szerint 2011-ben a négy kelet-európai országban 2,6 milliárd euró volt a Real bevétele és 20.000 alkalmazottat foglalkoztatott.  A Lille városában székelő Auchan jelenleg világszerte 13 országban van jelen és 165.000 személyt foglalkoztat.

A felvásárló már meg is kezdte az új szerzemények saját képére való átformálását is: új logók kerülnek mindenfelé, Brassóban november 8-án már megnyílt, Nagyváradon pedig november 13-án nyílik az átalakított, Aradi úti hipermarket. A váradi csapat egy része már 17-én elkezdi az átalakítási munkát Szatmárnémetiben, ami elvileg gyorsan mehet, ugyanis nagyváradi  hipermarket szakasztott mása a szatmárinak.

A Szatmár.ro levélben és telefonon is felkereste az Auchan hipermarketek sajtóreferensét, Andreea Savulescut, akitől megtudtuk: a Real november 16-án tart nyitva utoljára, ezt követően megkezdődik az átalakítása. Az épület más boltjai nem fognak bezárni, ezek a nagy átalakítás ideje alatt is látogathatók lesznek. A nyitás dátumáról viszont nem tudott bővebb felvilágosítást adni, hiszen nem tudni, meddig tartanak a munkálatok. Információink szerint azonban a Mikulás-ajándékok megvásárlásának hajrájában már nyitva lesz a hipermarket.

A sajtóreferens nem volt túl közlékeny, de más forrásból megtudtuk: valószínűleg új embereket is fognak felvenni Szatmárnémetiben, hiszen másfelé is bővítették a csapatot.

Majdnem Tesco lett a Realból

Az Auchan Group terjeszkedésével kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy sokkal kedvezőbb volt számára egy meglévő hálózat felvásárlása, mint új hipermarketek építése. Az ugyanis bebizonyosodott, hogy a már bejáratott helyek sokkal hamarabb hoznak profitot, mint az új boltok.

Kutakodásunk során arra is fény derült, hogy más nagy hiparmarket láncok is szemet vetettek a Realokra - köztük a szatmárnémeti boltra is. Az érdeklődők között volt a Tesco és a Cora is.

Változni fognak a vásárlási szokások?

A vásárlási szokásokat kutató szakemberek egyik elmélete szerint a hipermarketeknek nincs már sok hátra - legfennebb tíz év: míg eddig a kisboltokban vásárlók a hipermarketekre váltottak, addig a következő évek tendenciája fordított lesz. Sokan rájönnek ugyanis arra, hogy a nagy boltokban való vásárlás alkalmával többet költenek és több, számukra kevésbé fontos árúcikket is megvesznek. Sokan felismerik azt is, hogy bár a kisbolt drágább, az utazással elvesztegetett időt és benzinköltséget is beleszámítva ugyanannyiba kerülnek a termékek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: