2012-07-25 14:50:58• hírek • Kocsis Zoltán

Hetek óta állnak a munkálatok, 25%-al nőtt a költség

Az előzetes tervekhez képest közel fél évvel később, decemberben nyithatja meg kapuit a nagyközönség számára a Szatmár Megyei Kórház Járóbeteg-ellátó épülete, vagy ahogy a szatmáriak ismerik, a poliklinika. Ezt Adrian Stef és Mircea Govor, a Szatmár Megyei Tanács (MT) elnöke illetve alelnöke jelentette ki a szerda délelőtti helyszíni szemle során.

Az 1963-ban épült Járóbeteg-ellátó épületének felújításához 2011 novemberében kezdtek hozzá. Az első elképzelések szerint idén májusban, majd júniusban kellett volna elkészülnie a teljes körű felújításnak. Ezzel szemben már mindjárt augusztust írunk, ám az átadás nem történt meg. Mi több, a munkálatok közel két hónapja stagnálnak.

A nagyváradi székhelyű kivitelező március 15-én komoly problémákat fedezett fel az épület struktúrájában, amely veszélyeztette annak stabilitását. A földszinti padló alatt építkezési törmeléket találtak, ami veszélyeztette annak szilárdságát. Mi több, egy téglával kirakott kútra is bukkantak a munkások az épület alatt, az amelyet be sem tömtek az ingatlan korabeli építői. Nem csak a padló, hanem a mennyezetek és az álmennyezetek tekintetében is komoly hiányosságokra leltek. Egyes helyeken mállik a beton, másutt pedig a betonvas oxidálódott meg, mivel a hat évtizeddel ezelőtti munkások felelőtlenül nem vigyáztak arra, hogy teljesen a betonba kerüljenek.



Az építkezés során elkövetett hanyagságok mellett az 1970-es árvíz is meggyengítette az épület struktúráját, ezért a kivitelező cégnek több hetet vett igénybe, amíg felmérte ezeket a problémákat. Emiatt közel két hónapig állt a munka. „Eleinte úgy tűnt, minden simán fog menni. Aztán közbejöttek ezek a problémák. Nekünk is érdekünk, hogy minél hamarabb végezzünk és pénzhez jussunk, mert banki hitelből dolgozunk. De ezeket meg kell csinálni, különben veszélybe kerül az épület", mondta el Gabriel Gheorghiu, a kivitelező cég képviselője. Ő elmondta, hogy a Forma-1-ben kikísérletezett szénszálas technológiát alkalmaznak a meghibásodások kiküszöbölésére - gond csak az, hogy ilyet Romániában nem gyártanak, Olaszországban és Németországban pedig augusztus a szabadságok időszaka.

Ilyen körülmények közepette az épület technikai átadására legkorábban november végén kerülhet sor. A többletmunka pedig természetesen többletkiadást is jelent, az eredetileg 4,48 millió lejes költségvetést további 850.000 lejjel kell kiegészíteni - az MT két elöljárója szerint ez nem okoz majd gondot.

Marc Adrian, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere a Szatmar.ro érdeklődésére válaszolva reményét fejezte ki, hogy az év végéig ténylegesen megkezdi működését a Járóbeteg-ellátó, mert akkor több osztály is felszabadul. Ez lehetővé teszi, hogy a szív- valamint a fül- és orrgégészet régóta tervezett átköltözése a régi kórházból az újba végre megtörténjék.

A Járóbeteg-ellátó osztály épületének felújítását Csehi Árpád, az MT korábbi elnöke kezdeményezte. A munkálatok annak a nagyfokú beruházásnak a részét képezik, amelyhez a Csehi vezette intézmény a Cseke Attila miniszter egészségügyi decentralizációs programjának meghirdetése után látott hozzá. Ennek keretében újították fel többek között a Járványkórházat és hozták létre az új Sürgősségi Osztályt is.

Az eddigiek során felújították a hő-és vízszigetelést az ingatlan tetején és oldalán; az épület belsejében teljesen kicserélték az elektromos- és fűtéshálózatot; a lépcsőházban biztonsági üveget szereltek fel; leverték az álmennyezetet, feltörték a padlót, felszerelték a szigetelt ablakokat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: