2019-10-12 15:41:21• hírek • Bede Emőke

Hetedik alkalommal is vígan tekeredett a kolbász a Lépésházban

Szinte hihetetlen, de idén immár hetedik alkalommal szervezte meg a Borókagyökér Egyesület a Kolbásztérinbábát, melynek ebben az évben is a már jól ismert Lépésház adott otthont.

A kolbászolók csatája délelőtt 10 órakor rajtolt el, melyre ebben az évben is számos csapat nevezett be. A fesztivál immár kinőtte Szatmárnémeti és Erdély határait is, ugyanis a jelentkezők között akadtak olyanok is, akik a határ túloldaláról érkeztek a Szejke-tanyára. Sőt, akkor sem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy a verseny immár a nyelvi korlátokat is átlépte, ugyanis idén olyan társaságok is neveztek, melyekben román és magyar tagok is ügyeskednek. Ám nem ez az idei év egyetlen különlegessége. Mint azt a helyszínen Szejke Judittól, az esemény főszervezőjétől megtudtuk, ez alkalommal gyerekcsapatok is vannak, akiket természetesen gyerekek zsűriznek.


A versenyszellem mindenkiben dolgozott, mindenki igyekezett a legízletesebb kolbászt elkészíteni, a legdíszesebb és legmókásabb asztalt felállítani, hiszen a zsűri nem csak az elkészült kolbászokat pontozta, hanem a „körítést” is. Ugyanakkor a háromfős ítészcsapat nem csak a legszebb és legfinomabb kolbászokat díjazta, hanem a Mesterségem címere kategórián belül készült, frappáns és látványos alkotásokat is.


Míg a kötényesek lázasan készültek az ítélethirdetésre, addig a látogatók kézművestermékekkel ismerkedhettek a napsütötte udvaron. Hímzések, faragások, kézzel készült, s épp ezért roppant egyedi ékszerek, házi készítésű lekvárok és szörpök várták a vásárlókedvű vendégeket. Aki pedig idő közben megéhezett, annak sem volt oka panaszra, hiszen a belépőjegy árának egy részét finomabbnál finomabb falatokra lehetett váltani a lacikonyhában.


Hogy a hangulat még jobb legyen, bemutatkoznak a környékünk néptánccsoportjai is, valamint érkezett egy hagyományos gyerekjátékokat működtető úriember is, aki elhozta Szárnyalló fajátékok gyűjtőnéven futó projektjét. A népi játékok nem csak a legkisebbek körében váltak népszerűvé, ugyanis a nagyobban is előszeretettel próbálták ki gólyalábat vagy a klasszikus táblajátékot, melyet mindannyian malomként ismerünk. A talpalávalót ebben az évben a túrterebesi Vocal Duo szolgáltatta, ám nem csak a zene hallatszott messzire a Lépésház környékén, de az önfeledt nevetés is.


Az esemény nem valósulhatott volna meg a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács, illetve a Communitas Alapítvány támogatása nélkül. A szervezők emellett köszönetüket fejezik ki mindazoknak a magántámogatóknak is, akik évről évre segítenek, hogy a tervekből valóság válljon.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: