2010-04-08 20:00:01• hírek • Szatmár.ro

Csehinél járt Németh Zsolt

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke és Dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 10-es választókerületének FIDESZ-es országgyűlési képviselője tegnap Szatmárnémetiben egyeztetett a közös határmenti fejlesztési elképzelésekről.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével határos Szatmár megye elöljárói közül Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Pataki Csaba, Szatmár megye kormánybiztos-helyettese fogadta a magyarországi vendégeket.

Az egyeztetések során Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő tájékoztatta Németh Zsoltot a két megye közötti, gyümölcsöző határmenti együttműködés eddigi eredményeiről. Külön kiemelték azokat a közösen elkészített infrastrukturális projekteket, amelyek eredményeképpen Románia schengeni övezethez való csatlakozása után újra több ponton köthetők majd össze a két ország települései. Ezzel pedig a gazdasági és kulturális együttműködés terén új lehetőségeket nyitnak meg a régió fejlesztésének tekintetében.

Csehi Árpád Szabolcs és Dr. Tilki Attila véleménye szerint a határ két oldalán lévő településeket összekötő utak projektje új lehetőségeket teremt a két megye együttgondolkodásának kérdésében. Mint elhangzott, a régió egyik fontos kihívása és lehetősége is egyben, hogy a hármashatár jelenléte kapcsán kialakult előnyös földrajzi fekvést Szatmár vidéke a leghatékonyabban tudja majd kihasználni. Ezen cél elérése érdekében erősíteni kell a régió adta lehetőségekben rejlő logisztikai központi jellegét Szatmárnak.


Dr. Tilki Attilát és Németh Zsoltot Csehi Árpád tanácselnök illetve Pataki Csaba alprefektus fogadta
Dr. Tilki Attilát és Németh Zsoltot Csehi Árpád tanácselnök illetve Pataki Csaba alprefektus fogadta


Az egyeztetések során szóba került a Nyíregyháza - Szatmárnémeti - Nagybánya gyorsforgalmi út kérdése is. Csehi Árpád Szabolcs és Tilki Attila bemutatta, hogy a szóban forgó, a Román- Magyar kormányüléseken is többször tárgyalt projekt milyen fontossággal bír a régió fejlesztésének tekintetében.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy ennek a projektnek a sikeressége óriási előnyt jelentene a térségnek. Mint elmondta, messzemenően támogatja megvalósulását. Kifejtette továbbá, hogy ismerve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Szatmár megyei felelős vezetők hozzállását nem kétséges, hogy ennek az útnak a megépülése után maximálisan ki tudják majd használni az ezzel járó előnyöket a két megye fejlesztésének ügyében.

Németh elmondta továbbá, hogy az EU soros elnöksége 2011-ben Magyarországhoz kerül, így a fejlesztési elképzelések tekintetében is különös figyelmet kell szentelni a regionalizmus, a határon átívelő együttműködés kérdéseire  a jövőben is. Kihangsúlyozta, hogy az együttgondolkodás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyék példájához hasonló sikeres, közös fejlesztési elképzelésekre építeni kell a jövőben is. Ezeket a kezdeményezéseket pedig meszemenően támogatni kell a Románia schengeni övezethez való csatlakozására való felkészülés fázisában.

Németh Zsolt, Dr. Tilki Attila és Csehi Árpád Szabolcs sikeresnek értékelték a Szatmáron tartott egyeztetést, és ennek néhány részletéről, a régiót érintő pozitív hatásokról pedig késő  délután, Csenger városában egy lakossági fórumon is beszámolnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: