2012-01-24 15:30:10• hírek • Kocsis Zoltán

A szatmári ügyészek a legelfoglaltabbak az országban

Rekordot döntött a tavalyi évben a Szatmárnémeti Bíróság mellett működő Ügyészség: 16.731 dosszié ügyein dolgoztak az előző évben - ez a szám első alkalommal emelkedett tizenhatezer fölé. Mindezt ráadásul úgy, hogy a rendelkezésre álló állások alig 45%-a van betöltve: a 13-ból öt ügyész tevékenykedik. Minderről Ana Rusu főügyész beszélt az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján.

Az előző évben összesen 5.974 ügy végére került pont, ebből 4.257 végződött büntetőperrel, 270 pedig vádirattal. Tavaly összesen 346 személyt állított bíróság elé az Ügyészség, 74 főt pedig előzetes letartóztatásba helyeztek. Nem kevesebb, mint 1326 esetben viszont jogi következmények nélkül ért véget a vizsgálat.

Tíz személy ellen indítottak eljárást adócsalás miatt, összesen 343.075 szál csempészett cigarettát, 11.370 liter csempészett alkoholt és kilenc, csempészethez használt autót foglaltak le az év során. A lefoglalt termékek összértéke 530.850, a járműveké pedig 190.000 lej.

A tavalyi évben egy ügyészre 2.789 ügy jutott Szatmárnémetiben. Ezzel a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék statisztikái szerint a szatmárnémeti ügyészek dolgoznak a legtöbbet az ország 179 ügyészségeinek alkalmazottai közül, megelőzve kolozsvári kollégáikat.

Ezzel együtt a 2012-es évet 10.557 megoldatlan üggyel kezdik: ebből 4749 esetben ismert az elkövető, 5.808 esetben viszont nem. Rusu a tavalyi év legnagyobb kudarcának azt tartja, hogy a két benzinkút rablóját nem sikerült kézre keríteniük. Különösen büszke viszont arra, hogy olyan alvilági figurákat sikerült bíróság elé állítaniuk, akikkel kapcsolatban „magasabb struktúrákban dolgozó kollégák azt mondták: sose fogjátok tudni bíróság elé vinni őket". Bár neveket nem mondott, itt a Tucaci-klánra célzott.

A sajtótájékoztatón jelen volt Aurel Mascas, a Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság mellett működő Ügyészség helyettes főügyésze, aki mind mennyiségi, mind minőségi szempontból jónak ítélte meg a szatmárnémeti ügyészség munkáját. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a társadalmi megítélés nem feltétlenül pozitív.

A jövő szempontjából biztató, hogy Hohota Adrian személyében egy újabb ügyésszel bővül a testület. Jelenleg 15-en dolgoznak az ügyészségen: a főügyész, öt ügyész, hét bírósági jegyző, egy archívum-kezelő és egy gépkocsivezető, aki az intézmény levelezését intézi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: