2010-06-16 15:01:08• hírek • Balog Anita

Hét szatmári is az emberkereskedők áldozata volt

Negyvenkilenc román állampolgárt vitt Olaszországba a bűnszervezet.

Egy régóta tevékenykedő bűnszervezetet buktattak le a rendőrök a Franco-műveletnek nevezett akció során. A banda emberkereskedelemmel foglalkozott, Romániából vittek Olaszországba személyeket munkát és jó fizetést ígérve nekik. Akik bedőltek a csalóknak, a munkát meg is kapták, csak a fizetést nem - azt a banda tagjai tették zsebre.

A rendőrök szerint összesen 49 személyt vittek jó munkát ígérve Olaszországban, közülük hét személy Szatmár megyei volt. Kolozs megyéből 15, Hargita megyéből két, Maros megyéből 5, Szilágy megyéből pedig húsz személy dőlt be a banda tagjainak. Az áldozatok száma még nőhet - hiszen elképzelhető, hogy eddig sokan nem mertek jelentkezni a rendőrségen - mondták el a szerdai sajtótájékoztatón.

A bűnszervezet feje a kolozsvári illetőségű S. Maria volt, aki élettársán keresztül került kapcsolatba az olaszországi Arturi  klánnal - ezek segítségével adtak munkát a romániai ''vendégeknek''. Egyébként a hölgy már többször is összeütközésbe került a törvénnyel, ilyen jellegű cselekményekért már 4 év és 4 hónapos börtönbüntetést és 200 ezer eurós pénzbüntetést kapott az olasz hatóságoktól.

A kolozsvári bandavezér mellett a szintén kolozsvári K. Francisc ''Feri'' segédkezett az emberkereskedelemben - ő ajánlott munkát az áldozatoknak, elhitetve velük, hogy tényleg jól járnak, ha Olaszországba utaznak.


Az emberkereskedő hálózat
Az emberkereskedő hálózat


A banda tagja volt egy Szatmárnémetiben lakó személy is: S. Vasile a becsapott személyek szállításáról gondoskodott. Az ő kollégái voltak a kolozsvári T. Mirel és a temesvári L. Vasile.

Az Olaszországba szállított személyeket aztán főként a mezőgazdaságban helyezték el, legtöbben az Arturi klánhoz tartozó Calabria-i Stio din Rose horgászparadicsomban dolgoztak. Mások idős személyekre vigyáztak, de olyan eset is volt, hogy fiatal lányokat prostitúcióra kényszerítettek. A becsapott személyek közül a legfiatalabb 19, a legidősebb 70 éves volt. Egyébként az Arturi klán mártöbbször is összeütközésbe került a törvénnyel, a maffia-módszerekkel dolgozó szervezettel való együttműködésért már 4 év és 4 hónapos börtönbüntetést és 200 ezer eurós pénzbüntetést kapott

A banda tagjai persze az országba való belépéskor elvették az áldozatok iratait, bezárták, fenyegették, megfélemlítették őket vagy épp ígérgettek nekik.

A vizsgálati anyagból kiderül, a szatmári áldozatok a következők voltak: B. Flore (54 éves), C. Daniela-Ileana (35 éves), F. Nicolae (35 éves), R. Terezia-Floare (48 éves), S. Ioan (51 éves), S. Silvia (48 éves), T. Paraschiva-Rodica (26 éves).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: