2008-11-07 15:26:11• hírek • Szatmár.ro

Át kellene szerelni a vízórákat

A nagykárolyiak folyamatosan elégedetlenségünek adnak hangot az Apaserv szolgáltatásait, de főleg a számlázást illetően. Sokan nem értik, hogy miért van eltérés a vízóra által mutatott vízmennyiség illetve a számlán olvasható fogyasztás között.

Ezzel kapcsolatosan néhány héttel ezelőtt közvitát is tartottak, melyen az elégedetlenkedők választ kaphattak kérdéseikre. Ahogyan az akkor is elhangzott, az eltérésnek egyszerű a magyarázata: mivel a köztulajdon határa a tömbház bejáratáig tart, az Apaserv a pincébe illetve a vízaknában felszerelt fővízóra által mutatott értékeket veszi figyelembe a számlázás során, a különbséget pedig elosztják a lakók között.

Az órák közötti különbségnek több oka is van: a lakók tulajdonát képező vezetékeken nagy vízveszteség van, továbbá, hogy a vízórák pontossága nincs leellenőrizve, végül pedig, hogy a lakáson belül előfordulhatnak olyan vízfogyasztások, melyeket nem mér a lakáshoz tartozó saját vízóra.

A probléma megoldását az jelentené, ha a saját vízórákat a lakók a tömbház pincéjébe szereltetnék, úgy ahogyan az Szatmárnémetiben is van. Mivel a tömbházakban található vezetékek nagy részét 25-30 évvel ezelőtt szerelték be, jelentős vízveszteségek vannak.

A veszteségek csökkentése a rendszer korszerűsítésével oldható meg, ehhez viszont anyagi feltételeket kell teremteni. Amikor az Apaserv 2007-ben átvette a nagykárolyi víz- és csatornahálózatot, 148 022 lejnyi évenkénti veszteséggel kellett számolnia. A bevételek éppen csak az alkalmazottak fizetésére volt elegendő. Ilyen körülmények között javasolták a vízdíj emelését, illetve több alkalmazottat elbocsátottak, így a 2007-es évet 78 827 lej profittal zárták, melyet fejlesztésekre fordítottak.

A 2007 szeptemberi vízdíjemelésből származó 447 262 lej Nagykároly önkormányzatának kasszáját gyarapította, melyből számos fejlesztést finanszíroztak. Az Apaserv jelenlegi tarifái országos viszonylatban átlag alattiak, az emelések pedig havi személyenkénti 1,49 lejes többletköltséget eredményeztek, vagyis míg 2007 április 30-án Nagykárolyban a víz 1,90 lej, a szennyvízelvezetés pedig 0,77 lejbe került, tehát összesen 2,67 lejbe, addig szeptember 30-tól 2,17 lejbe került a víz illetve 1,04 lejbe a szennyvízelvezetés, ami összesen 3,21 lej. A különbség pontosan 0,54  lej - olvasható az Apaserv szerkesztőségünkbe ejuttatott közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: