2018. szeptember. 26., szerda
Névnap:
2017-08-03 08:27:55• hírek • MTI

Hét év börtön 224 hektárért

Jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélték szerdán Gabriel Puiu Popoviciu üzletembert, Románia egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjét, akit abban találtak vétkesnek, hogy jogtalanul szerzett meg egy 224 hektárnyi telket.

    A telket korábban a bukaresti állategészségügyi és mezőgazdasági egyetem használta, de a felsőoktatási intézmény társulási szerződést kötött az üzletemberrel, és később a tulajdonjogát is eladta neki. Popoviciu később lakónegyedet épített ott. Az egyetem mélyen piaci ár alatt értékesítette a köztulajdonban levő telket, ezért a korrupcióellenes ügyészség már 2007-ben vizsgálatot indított.
    
Az ügyben Cornel Serbant, a román
belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét is elítélték 2 év és hat hónap börtönbüntetésre, miután kiderült, hogy Popoviciu felkérésére Serban nyomást gyakorolt az ügyészre, ne indítson büntetőjogi vizsgálatot. Mindez két évvel később, 2009-ben derült ki, akkor vették őrizetbe ugyanis az üzletembert.
    
A legfelsőbb bíróság a szerdai ítéletében Ioan Nicolae Alecut, a mezőgazdasági egyetem volt rektorát is hat év szabadságvesztésre ítélte.
    
Az illegális telektranzakció nyomán az ügyészség szerint 619 millió lej  kár érte az egyetemet.
    
Popoviciu a kommunizmus idején Ion Dinca első miniszterelnök-helyettes lányát vette feleségül. Közvetlenül rendszerváltozás után kiment az Egyesült Államokba, ahonnan később visszatért hazájába. Elkezdett üzletelni, az ő nevéhez fűződik több nemzetközi gyorséttermi, bútorkereskedői és szállodai márkanév meghonosítása a román piacon, amelyeket úgynevezett franchise-rendszerben működtetett. Az üzletember idővel az ország egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjévé nőtte ki magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: