2018-01-06 08:45:28• hírek • Bede Emőke

Hét elején ingyen, hét végén pénzért rendelnek a háziorvosok

Pénteken 10 órától újra asztalhoz ültek a Szatmár megyei háziorvosok és a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CJAS) képviselői. Végleges megállapodás továbbra sem született.

A háziorvok elégedetlenségét az váltotta ki, hogy az alapellátás az egészségügyre fordított összeg mindössze 5,8%-t kapja (a tavaly ez a szám 5,77% volt), olyan körülmények között, hogy az Európai Unió országaiban a terület részesedése a 15 %-ot is elérheti.


A 2018-as év első negyedévére szóló szerződéseket január 4-ig kellett volna aláírniuk a háziorvosoknak, azonban sokan közülük megtagadták a szerződés megkötését és ideiglenesen felfüggesztették orvosi tevékenységeiket. A munkabeszüntetés azonban a dominóhatás elvét követve az egészségügyi rendszer további szféráit is befolyásolta. Mint arról pénteken beszámoltunk, az állandó orvosi ügyeletek ideiglenes felfüggesztése miatt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház forgalma jelentősen megnövekedett, alig öt perc jut egy betegre. Emellett a gyógyszertárak helyzete is nehézkessé vált, hiszen jelentős bevételtől esnek el, mivel a háziorvosok nem állíthatnak ki kompenzált receptet. Értelemszerűen ezt a betegek pénztárcája is megérzi.


Calin Bumbulut, a háziorvosok megyei szövetségének elnöke egy átmeneti megoldásról tájékoztatta a sajtót. Jövő héttől kezdődően az orvosok kabinetjei kizárólag magánrendelőként üzemelnek, valamint csupán a hét elején nyújtanak ingyenes ellátást. Az ingyenes hétfő, kedd és szerda után a pácienseknek csütörtökön és pénteken már fizetniük kell a különféle szolgáltatásokért.
 

Az első határidő lejártáig Szatmár megyében 47 háziorvos állapodott meg a CJAS-val, a többiek továbbra sem állíthatnak ki receptet, de még egy küldőpapírt sem. Utóbbiak számára a CJAS újabb periódust jelölt ki, mely alatt még aláírhatják az első trimeszterre szóló szerződést: ez január 12. és 16. között esedékes. Január 17. és 19. között zajlik majd az újonnan megkötött szerződések lezárása és iktatása. A 16. után érkezett jelentkezéseket a pénztár automatikusan elutasítja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: