2020-02-24 09:48:38• hírek • Fizetett tartalom

Hematológus szakorvossal bővült a West Medica Klinika csapata

Dr. Bzduch Árpád hematológus szakorvos februártól rendel a klinikán.

Bzduch Árpád szatmári születésű, 29 éves hematológus szakorvos, általános és középiskoláit itt végezte Szatmárnémetiben, majd a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulójaként érettségizett. Ezt követően tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános orvosi karán folytatta, szakvizsgáját 2019 novemberében tette le.


Mivel foglalkozik a hematológia?

A hematológia a belgyógyászat azon szakága, mely a vérképző- és a nyirokrendszer megbetegedéseivel foglalkozik. Ezen betegségek általában nagyon alattomosak, nagyon kevés általános tünetet, mint jellemzőt lehetne felsorolni. Ezek közé tartozik a gyengeség, fáradékonyság, aluszékonyság, étvágytalanság, csontfájdalmak, nagyfokú éjszakai izzadás, illetve a különböző régiókban lezaljó szervi megnagyobbodások, tumorok által okozott kompressziós tünetek. Már az első fizikai vizsgálat alkalmával a betegség számos jele figyelhető meg: jelentős fokú sápadtság, esetleg vöröses arc, tapintható nyirokcsomó és lépmegnagyobbodás stb. észlelhetőek.


Külön figyelmet érdemel egy hematológiai kórkép, a Myeloma multiplex, ahol a betegség sokszor mással összefüggésbe nem hozható csontfájdalmakkal és csonttörésekkel jár. Ezek hátterében sokszor a csontvelő kóros működése áll, amely már egy vérkép készítésével is igazolható vagy cáfolható. Nem szabad elfelejtenünk azt, hogy vér- és nyirokkeringés mindenütt van a szervezetben, ezért bármelyik szervrendszerre jellemző tünetcsoport is jelentkezhet.
 

Közismert tény, hogy a beteg alapos kikérdezése, a kórtörténet részletes feltárása sokszor fél diagnózist jelent. Nagyon fontos kideríteni a családi hátteret, ugyanis hematológiai megbetegedések sokkal gyakrabban jelentkeznek olyan egyéneknél, kiknek családjában rákbetegség előfordult. A toxikus munkakörülmények, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás szintén előidézője lehet ezen betegségeknek. Ne feledjük el azt sem, bármilyen korábbi rákbetegség, melyet citosztatikumokkal, sugárterápiával kezeltünk, hajlamosít hematológiai betegségekre. Sajnos a malignus hematológiai megbetegedések a fentebb felsorolt okok miatt is egyre gyakoribbak. 
 

Míg egyes malignus kórképek régebb szinte kizárólag 60 éves kor felett jelentkeztek, manapság nem ritka ezen kórképek megjelenése akár 20 éves korban is, ezért nem árt egészséges egyénnél sem évente egy vérkép elvégzése. Egyúttal szeretnénk kihangsúlyozni a véradás fontosságát, ezzel segíthetünk talán a legtöbbet más, hematológiai betegségben szenvedő embertársunkon.
 

Dr. Bzduch Árpád, hematológus szakorvos februártól rendel a a Károlyi út 3. szám alatti West Medica Caritas klinikán. Szerződésben áll a megyei biztosítóházzal, tehát ingyenes vizsgálatra időpont-előjegyzés kérhető személyesen a klinika recepcióján vagy a következő telefonszámokon: 0261-769725, 0361-409222, 0745-572099


www.westmedica.ro

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: