2012-04-27 10:12:22• hírek • MTI

Helyzetkép a magyar futballról a Champions magazinban

Terjedelmes cikk jelent meg a Bajnokok Ligája hivatalos kiadványában, a Champions magazinban a magyar futball hanyatlásáról, évtizedeken át tartó sanyarú helyzetéről és esetleges jövőbeni felvirágzásáról.

A cikk kiemeli, hogy a sportág fél évszázados alulfinanszírozottsága után a korábbi középcsatárból lett miniszterelnök, Orbán Viktor vezette kormány plusz forrásokat teremtve esélyt kínálhat a felemelkedésre.

Ennek bizonyítéka, hogy Orbán - 1998-2002 után - második kormányfői ciklusának egyik első intézkedése egy olyan törvény elfogadása volt, amely által a cégek társasági nyereségadójukat felajánlhatják az öt kijelölt látványsport számára, s részben ennek is köszönhetően a labdarúgásba az azóta eltelt két évben 63 millió font  áramlott pályák építésére, akadémiákra és amatőrcsapatokra - olvasható a cikkben.

Az írásban - amelynek címe: A béka feneke alatt - megszólal George F. Hemingway, a Budapest Honvéd kaliforniai ügyvédből lett tulajdonosa, aki vizsgázott játékvezető is. Ő arról beszél, hogy a régi kormányzat "utálta a sportot és a futball halálát akarta", de Orbán Viktor kormányának intézkedései új reményt kínáltak a magyar sportnak. Minden idők egyik legjobb játékosának, az Aranycsapat kapitányának, Puskás Ferencnek az anyaegyesületét 2006-ban megvásárló üzletember úgy véli, az egyetlen felemelkedéshez vezető út, ha fiatalokba fektetik a pénzt. Elmondása szerint öt igazi akadémia működik Magyarországon, ebből egyik a Honvédé. Név szerint még kettőt említ, az MTK úttörő szerepét betöltő Sándor Károly Akadémiáját, illetve a Videoton Felcsúton - ahol Orbán gyerekkora nagy részét töltötte -, lévő, éppen Puskásról elnevezett intézményét.

Hemingway szerint a következő kihívás, amivel szembe kell nézniük, hogy megtartsák a kinevelt játékosokat: "Ha valakit leigazolunk Elefántcsontpartról és aztán Svájcba akar menni egy év után, és ebből a klubnak jelentős bevétele van, miért ne mehetne? De a fiatal magyar játékosokat meg kell tartanunk, amíg csak lehet, meg kell győzni őket, hogy itt is van jövő számukra a futballban".

A szerző, Paul Simpson megszólaltatja Szöllősi György szakírót, Puskás életrajzíróját, aki szerint az ország mellett a labdarúgáson is mély sebet ejtett, amikor az 1956-os forradalom leverése után 200 ezer ember hagyta el hazáját, köztük számításai szerint nagyjából 12 ezer futballista, egyúttal szinte a teljes U18-as válogatott, amely akár méltó utódja lehetett volna az Aranycsapatnak.

A jelenkor lehetőségeinek és problémáinak ismertetése mellett megszólal Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság volt elnöke, korábbi köztársasági elnök, továbbá Jakab János, aki Orbán Viktor edzője volt az Erdért együttesénél. Utóbbi a 48 éves miniszterelnökről mesél a cikkben, amely egyúttal a hanyatlás főbb állomásait is sorra veszi, így az 1954-es elbukott világbajnoki finálét, az 1956-os forradalom leverését és annak következményeit, valamint a magyar válogatott legutóbbi jelentős nemzetközi szereplését, az 1986-os mexikói vb-részvételt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: