2010-11-24 00:43:07• hírek • Szatmar.ro

Helyzet és Európa nélkül

A szezon legfontosabb meccsére készült a Kolozsvári CFR a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában a Basel ellen - legalábbis az előzetes nyilatkozatok szerint. Ehhez képest egy nagyon gyenge teljesítmény után búcsút vehettek az európai kupáktól - nem úgy a Marseille és a Milan, amely együttesek idegenben biztosították be továbbjutásukat. Az est meglepetését okozva a Braga legyőzte az Arsenalt és ezzel kapaszkodhat - igaz, csak egy szalmaszálban.

A román bajnok azzal a tudattal utazott el Bázelbe, hogy amennyiben nem kap ki, akkor komoly esélye lesz ahhoz, hogy legalább a harmadik helyet és az Európa-ligában való folytatást megcsípje. Ezzel szemben a vasutasok a szezon leggyengébb teljesítményével rukkoltak elő, a kilencven perc alatt egyszer sem találták el komolyt veszélyt jelentően Costanzo kapuját. A hazaiak ezzel szemben mindössze negyed órát vártak a vezetés megszerzésével. Shaqiri távoli kísérletei után a 15. percben Inkoom jobbról belőtt labdáját Almerares rúgta közelről a hálóba.

Azt ugye az eddigiek alapján értelmetlen leírni, hogy a hazaiak továbbra is fölényben maradtak, előbb Piccolo, majd Cadu a gólvonal közeléből mentve akadályozta meg az újabb svájci gólt. A második félidő elején egy rövid ideig agresszívabbnak tűnt a CFR, ám helyzetekig csak a hazaiak jutottak: a 60. percben Tembo lövése Nuno Claro lábáról a felső lécre pattant, majd Frei, és Yapi Yapo lehetőségei következtek.


A kép jelképes: Abraham és a Basel fölülmúlta Traorét és a CFR-t fotó: fcb.ch
A kép jelképes: Abraham és a Basel fölülmúlta Traorét és a CFR-t fotó: fcb.ch


A találkozó hajrájában a CFR is jelezte, hogy azért ők is a pályán vannak: a 88. percben Piccolo lökte fel a gólszerzőt, amiért egyből megkapta piros lapján. A BL-szezon elején több jó meccset is produkáló CFR megismétli két évvel ezelőtti teljesítményét: a csoportkör végének közeledtével egyre gyengébben teljesít. Két hét múlva a Roma ellen kiderül, lehet-e ennél is gyengébben játszani, mint amit a St.Jacob-parkban bemutatott.

Az E csoport másik meccsén a Roma egy fantasztikus meccsen 3-2-re legyőzte a Bayern Münchent, miután a szünetben a bajorok Gomez duplájának köszönhetően már két góllal is vezettek. A 49. percben azonban Borriello szépített, a 82. minutumban de Rossi egyenlített, a 84. percben pedig Totti értékesített egy büntetőt, megfordítva ezzel az eredményt. Az olaszoknak az utolsó fordulóban egy kolozsvári pontszerzés továbbjutást jelent.

A játéknap az F csoportban megrendezett Szpartak Moszkva - Olympique Marseille találkozóval kezdődött. A franciák tudták, amennyiben egy gólnál többet lőve győznek, azzal be is biztosítják továbbjutásukat. Az első lépést Valbuena tette meg efelé, amikor a 18. percben pazarul csavart a hálóba. A második félidő elején Remy előbb luftot rúgott, ám ezzel átjátszotta védőjét és „két kapufás" gólt szerezve megduplázta csapata előnyét, a kegyelemdöfést pedig Brandao adta meg, így a gallok végül a vártnál könnyebben nyertek Moszkvában.

Nem mondható el viszont ez a Chelsea-ről, amely vért izzadt a szlovák Zsolna ellen. A már továbbjutott londoniak (amúgy „ancelottisan") erősen tartalékosan álltak fel, amit a vendégek egy szép akció végén Bello góljával büntettek - ezzel ő lett a BL-történelem első benini gólszerzője. A hazaiak a szünet után összeszedték magukat, Drogba és van Aanholt révén kétszer is eltalálták a kapufát. Az 51. percben aztán Kalou beadását követően Sturridge egyenlített, a hazai ziccerek sorát pedig a 86. percben Malouda zárta egy győztes találattal - a Chelsea 2007 tavasza után tudott ismét fordítani a BL-ben. Ebben a csoportban minden eldőlt: a Chelsea és az OM jutott tovább, míg az Európa-ligában a Szpartak folytathatja.

A G csoportban az volt az egyik nagy kérdés, hogy a már továbbjutott Real Madrid mennyire tartalékol majd az Ajax otthonában. Nos, a királyi gárda szinte a legjobb összeállításában lépett pályára, Benzema és Arbeloa góljaival valamint Ronaldo duplájával kiütötték a teljesen esélytelen hollandokat. A meccs hajráját két sportszerűtlen jelenet tette kerekké: Xabi Alonso, majd Ramos addig húzták az időt, amíg megkapták második sárgájukat, aminek köszönhetően kihagyják az Auxerre elleni utolsó fordult, de „tiszta lapokkal" indulhatnak majd az egyenes kieséses szakaszban.

A kvartett második kérdése az volt, hogy az Auxerre meg tudja-e állítani Ibrahimovicot és vele együtt a Milant. A válasz ezúttal is egyértelmű nem volt: egy nem sok izgalmat hozó találkozón a 65. percben a svéd csatár kihasználta első igazi helyzetét és megszerezte a vezetést. A kegyelemdöfést Ronaldinho adta meg, aki Robinho pazar csele után egy szépségdíjas tekeréssel talált a hálóba, továbbjuttatva ezzel a Milant. Az utolsó körben az Ajax és az Auxerre távolsági párharcot vívnak majd az Európa-ligáért.


Ronaldinho szép góllal biztosította be a Milan továbbjutását fotó: acmilan.com
Ronaldinho szép góllal biztosította be a Milan továbbjutását fotó: acmilan.com


A portugál Braga pocsékul kezdte történelme első BL-szezonját, hisz két forduló után 0-9-es gólkülönbséggel állt a H csoport végén. Ezt követően aztán kétszer is legyőzte a Partizan Belgrádot, majd az ötödik játéknapon, hatalmas meglepetésre, az Arsenalt is. A találkozó nem volt túlságosan izgalmas, a 83. percig pedig semmi nem utalt arra, hogy a hazaiak nyerni tudnak. Ekkor azonban a Braga kétszer is villámgyors kontrát indított, Matheus pedig mindkétszer pazar befejezést alkalmazott.

A csoport másik meccsén a Partzian Belgrád elszalasztotta utolsó esélyét, hogy pontot szerezzen: simán kikapott a Sahtar Donyeck ellen. Az ukránok a szünet után indultak be, Styepanenko, Jadson és Eduardo révén negyed óra háromszor is betaláltak. Ezzel Mircea Lucescu és Razvan Rat csapata az élre ugrott, ezt a pozícióját pedig a Braga ellen tarthatja meg az utolsó fordulóban. Amennyiben azonban a luzitánok nyerni tudnának, nehéz helyzetbe hozhatják az Arsenalt - ám az nehezen hihető, hogy a Partizan pont a szorult helyzetbe kerülő londoniak ellen szerezné meg első pontját, esetleg pontjait. Ráadásul az angol fővárosban.

Eredmények:

E csoport:
Basel
- Kolozsvári CFR 1-0
gól: Almerares (15.)

Roma - Bayern München 3-2
gólok: Borriello (49.), de Rossi (82.), Totti (84., 11-es), illetve Gomez (33., 39.)
A csoport állása: 1. Bayern 12 pont, 2. Roma 9p., 3. Basel 6p., 4. CFR 3p.

F csoport:
Szpartak Moszkva - Olympique Marseille 0-3
gólok: Valbuena (18.), Remy (54.), Brandao (68.)

Chelsea - Zsolna 2-1
gólok: Sturridge (51.), Malouda (86.)
A csoport állása: 1. Chelsea 15p., Marseille 9p., 3. Szpartak 6p., 4. Zsolna 0p.

G csoport:
Ajax - Real Madrid 0-4
gólok: Benzema (36.), Arbeloa (44.), Ronaldo (70., 81. 11-es)

Auxerre - Milan 0-2
gólok: Ibrahimovic (65.), Ronaldinho (91.)
A csoport állása: 1. Real Madrid 13p., 2. Milan 8p., 3. Ajax 4p., 4. Auxerre 3p.

H csoport:
Braga
- Arsenal 2-0
gólok: Matheus (83., 90.)

Partizan Belgrád - Sahtar Donyeck 0-3
gólok: Stepanenko (52.), Jadson (59.), Eduardo (68.)

A csoport állása: 1. Sahtar 12p., 2. Arsenal 9p., 3. Braga 9p., 4. Partizan 0p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: