2017-02-21 13:48:53• hírek • Szatmár.ro

Helyi termékeket a romániai boltokba!

Doina Feher és Abrian Albu alpolgármesterek kíséretében tartott sajtótájékoztatót a Szatmárnémeti PNL-székházban Daniel Buda, a Nemzeti Liberális Párt EP-képviselője.

A politikus rögtön a Grindeanu-kabinet kritizálásával indított, az ugyanis még nem tette lehetővé a pályázást az EU-s kohéziós alapokból. "A kormány túlvállalta magát: öt lépésben meg lehetett volna oldani a pályáztatást, erre felvállaltak még tíz feladatot és beletört a bicskájuk" - magyarázta Buda. Dióhéjban: az EU a pályáztatás egy részét informatizálta volna, ám Románia arra vállalkozott, hogy az egész pályázást informatizálja - de ezt nem tudták megcsinálni. Úgyhogy egyelőre nem lehet pályázni. Ezzel pedig az a legnagyobb baj, hogy ha nem hív le az ország összegeket az alapokból, akkor legközelebb már a nagy közös kalapba adakozó országok feltehetik a kérdést: miért adjunk pénzt, ha azokat úgysem használják fel?

Buda szerint nagyon fontos lenne, ha a polgármesteri hivatalok tudatosítanák a lakosságban, hogy sok fejlesztés EU-s támogatással jön létre. "A Brexit-szavazók többsége olyan helyen él, ahol sok EU-s forrásból támogatott fejlesztés van. Csak nem tudják, hogy ezeket az EU-nak köszönhetik" - mondta. Emellet fontosnak tartaná, hogy a polgármesteri hivatalok "direktbe" pályázhassanak, az önrészt is maguk biztosítva. Példának Kolozsvár "nagy" körgyűrűjét említette, amelynek megépítésére az EU 132 millió euró támogatást adott volna, ám a kormány nem biztosította a 2 százalékos önrészt - emiatt úgy tűnik, hogy bukott - egyelőre - a dolog.

Daniel Buda kitért arra is, hogy ugyan az EU nem szeretné, hogy a romániai boltokban előnyt élvezzenek a helyi termékek, ezt az ügyet mindenképp végig kell vinni. Mert a helyi farmerek megélhetése is ettől függ. "EU-s termékek árasztanak el minket. Például 15 lejért kapunk egy Románián kívül készített sajtot. Ha azt vesszük, akkor a helyi farmer emiatt elveszti a megélhetését, amikor pedig ő lehúzta a rolót, az EU-s termék árát akár 40 lejre is emelhetik - mert nem lesz konkurencia" - magyarázta. Említette azt a felmérést is, amiből nemrég kiderült, hogy az EU különböző országaiban kapható ugyanolyan márkájú termékek minősége változó. Szerinte ez elfogadhatatlan.

Buda arra biztatott mindenkit, hogy romániai, helyi termelők áruit válasszák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: