2013-08-17 08:28:10• hírek • MTI

Helyi népszavazásokat kezdeményez az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi népszavazásokat kezdeményez a régióátszervezés ügyében - jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken, a Háromszéki Ifjúsági Tanács ötödik alkalommal megrendezett szabadegyetemén, Sepsibesenyőn.

Rámutatott: a közigazgatási átszervezés nem valósítható meg a polgárok megkérdezése nélkül, az RMDSZ ezért elkezdi az aláírásgyűjtést a helyi népszavazások kiírása érdekében mind a Székelyföldön (Maros, Hargita és Kovászna megyében), mind a Partiumban (Bihar, Szatmár és Szilágy megyében), ahol jelentős a magyarok aránya.

A helyi népszavazásokon arra kell majd a lakosoknak választ adniuk, támogatják-e a közigazgatási régiók megalakítását, illetve milyen régióhoz kellene a településüknek tartoznia, ha megtörténik az átszervezés.
A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) a jelenlegi nyolc fejlesztési régiót emelné közigazgatási rangra. Ezt a magyar politikai szervezetek ellenzik, mert a nyolcas felosztás román többségű régiókba olvasztaná be a magyarlakta térségeket.

"Az erdélyi magyar közösség a régióátszervezési huzavonával időt nyert. Nekünk a következő időszakban az a feladatunk, hogy partnereket találjunk az RMDSZ 16 régiós átszervezési tervéhez. Meg kell győznünk a román tárgyalófeleket, hogy a kisebb, hatékonyabb működésű régió nem csak a magyar emberek érdeke, de a románoké is" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ pénteki hírlevele.
A politikus rámutatott: az RMDSZ a fokozatosság elvét követi. A népszavazások kiírását szorgalmazó aláírásgyűjtés után a helyi önkormányzatok állásfoglalást fogalmaznak meg, amelyben kinyilvánítják, hogy az adott település hova szeretne tartozni.

"Ezt követően kerülhet sor utcai tüntetésekre. Ilyen szempontból az RMDSZ csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) októberi meneteléséhez, és minden segítséget megad, hogy a Kökös és Bereck közötti útvonalon minél többen vonuljanak fel" - mondta Kelemen Hunor.

Az SZNT október 27-ére meghirdette a székelyek "nagy menetelését" az egységes, önálló, autonóm Székelyföldért, a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút 45 kilométeres székelyföldi szakaszán.
A román törvények szerint választópolgárok is kezdeményezhetik határozattervezetek megvitatását és elfogadását a helyi tanácsokban (önkormányzatokban). Ehhez az illető közigazgatási egység választói névjegyzékében szereplő polgárok legalább öt százalékának aláírására van szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: