2018-10-19 11:39:40• hírek • Szatmár.ro

"Hello! Feltörtem az e-mail fiókodat!"

 

Az utóbbi időszakban megszaporodtak az olyan esetek, amikor hackerek személyes adatok megszerzésével, vagy ennek látszatát keltve próbálnak pénzt kicsikarni felhasználókból. Ezek az esetek is arra hívják fel a figyelmet, fontos különösen nagy gondot fordítani adataink védelmére. 

 

 

"Hello! Feltörtem az e-mail fiókodat hat hónappal ezelőtt, ezen keresztül pedig megfertőztem az operációs rendszeredet is, így minden tevékenységedet megfigyeltem."

 

Ezzel az üzenettel indít az az e-mail, amelyet egy szatmári lakos kapott, és amelynek a feladója (legalábbis látszólag) megegyezik a címzettel, vagyis mintha saját magától kapott volna üzenetet. 
 



Az angol nyelvű üzenet a későbbiekben azt bizonygatja, hogy immár felesleges óvintézkedés a számítógép ellenőrzése vagy a jelszó cserélése, mivel az elmúlt időszakban sok kényes adatot mentett le a felhasználóról (meglátogatott oldalak, fényképek, melyeket titokban készített a készülék kamerájával, partnerek adatai), amelyeket kész elküldeni minden kapcsolatnak a fiókban.
 



Tisztességes ár a tisztességtelenül szerzett adatokért?

 

Az e-mailben a hacker a továbbiakban megnevezi, hogy 863 dollárt kér azért, hogy a lementett adatokat törölje, amire, figyelem, szavát is adja. "Úgy gondolom ez egy tisztességes ár azért, hogy ne kapják meg a kontaktok ezeket az adatokat."- áll a levélben, amelyben 48 órát hagy, hogy a megadott bitcoin wallet-be átutalják a pénzt. 



Fontos a biztonság

 

A fenti példa is azt bizonyítja, nem lehetünk elég óvatosak a saját adatok védelmét illetően. Fontos, hogy erős jelszót válasszunk a különböző fiókjaink védelme érdekében, ha lehetőséget kínál a felület, válasszuk a kétlépcsős azonosítást, még akkor is, ha ez nehézkesebbé teszi a bejelentkezést. Továbbá, időnként cseréljük le a jelszavainkat, és csak olyan készülékeken jelentkezzünk be, amelyben maximálisan megbízunk, illetve ne látogassunk olyan weboldalakat, amelyek kétesnek tűnnek, esetleg az adatainkat kéri. Több vírusírtó program kínál biztonságos VPN csatlakoztatást is, amely szintén segíthet megvédeni az adatokat a böngészés során.

 

Aki pedig már kapott egy ilyen e-mailt, jelen esetben nem kell különösen aggódnia, nagy eséllyel egyszerű átverésről van szó, az emailt valószínűleg több százezer személynek elküldték. Ennek ellenére számos olyan eset van, amely igenis valós adatlopással járt, ezért mindenképp érdemes a fenti tanácsokat mielőbb alkalmazni.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: