2018-08-24 08:45:40• hírek • Bede Emőke

Hegyekben áll a kikapcsolódók által hátrahagyott szemét

Mi sem lehet kellemesebb ebben a kánikulában, mint néhány órára elvonulni, felkeresni a közeli hegyvidéket vagy a tavak partját, ahol aztán nyugodtan el lehet kortyolgatni egy hideg üdítőt vagy sört? De mennyire lehet ez kellemes élmény, ha közben szeméthalmok tornyosulnak körülöttünk?

A Szatmár Megyei Hegyimentő-közszolgálat megkongatta a vészharangokat, ugyanis az általuk felügyelt területre kilátogató emberek java része híján van mindenféle jóérzésnek, s távozásukkor a szó szoros értelmében szeméthegyeket hagynak maguk mögött. Mint írják, való igaz, hogy a természet még érintetlen részein nincsenek kihelyezve kukák, sem mobil WC-k, sőt parkolók sincsenek kialakítva, de pont ebben rejlik a környezet varázsa, melynek megőrzésére mindannyiunknak törekednie kellene.
 

Ám ahelyett, hogy a néhány órányi kikapcsolódás alatt termelt hulladékot, az üdítős és sörös palackokat, a különféle egyéb csomagolásokat egy zacskóban összegyűjtve magukkal vinnék, legtöbben egyszerűen eldobálnak mindent. Ezzel pedig nem csak az utánuk következő kempingezők élményét rombolják, hanem a természetben is komoly károk keletkeznek az egyre csak növekvő szeméthegyek miatt.




A hegyimentő-közszolgálat emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak a „sütkérezők” termelnek komoly mennyiségű hulladékot, hanem az erdészeti munkások is, akik nem csak zacskókat és flakonokat hagynak hátra, hanem olyan műanyag kannákat is, melyekben azelőtt üzemanyag vagy motorolaj volt. Nem kell sokat gondolkoznunk rajta, hogy belássuk, ezek a hátrahagyott chipses zacskóknál is veszélyesebbek.
 

A természetes egészsége a mi egészségünk is, és azoké, akik utánunk következnek –figyelmeztet bejegyzésében Alex Costin hegyimentő, szavai pedig mindenki számára megszívlelendőek. Egy minimális odafigyelésre és jóérzésre van csupán szükség ahhoz, hogy unokáink is élvezhessék a környező természet szépségeit.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: