2011-11-15 20:30:54• hírek • M. T. R.

Hegesztők paradicsoma a termálstrand árnyékában

A jelenlegi legnagyobb tasnádi gyártelepen tartottak kedden rendhagyó sajtóbemutatót. Véron Andrással, a dél-szatmári város elöljárójával látogathattak el a megyei nyomtatott sajtó, illetve a világhálós hírportál munkatársai a SAR Ro Kft. telephelyére. Közel kétszáz munkahelyet biztosítva jelenleg ez a legnagyobb tasnádi üzem.

Az alkalmon jelenlévő Hans Hoellwart 1993-ban alapította vállalkozását - tudtuk meg a vetítettképes prezentációból. Mára a cégcsoporttá nőtte ki magát az ausztriai kft., amelynek amúgy mindmáig ő az egyetlen tulajdonosa. Három országban vannak jelen (Magyarországra, s majd Romániába terjeszkedtek), tizenegy városban hat termelési részlegen több mint nyolcszáz munkavállalónak biztosítanak keresetet. Évi szinten hozzávetőleg 800 millió eurós a forgalmuk.

Az energetikai iparban, valamint a környezetvédelemben tevékenykednek. Egyebek között vas- és acélszerkezeteket állítanak elő, s egyedi ablakkezelési technológiát is kifejlesztettek. Úszószigetet mutattak be mint az egyik referenciamunkájukat, s a bécsi Uniqua-torony fémszerkezetét is ők állították elő. A grazi sportcsarnok és uszoda tartószerkezetét is ők gyártották, továbbá például mozdíthatatlan, azaz huligánbiztos szemetestartályok biztosítanak a bécsi metróállomásoknak. A BMW-múzeum 17 méteres üveghídjának tartószerkezetét is ők állították elő. Amint a bemutatón elmondták, új építmények mellett renoválással, felújítással is foglalkoznak, így a 40 ezer négyzetméteres bécsi vasúti pályaudvar vasszerkezetét ők újították fel.

Saját kutatóközpontjuk is van. ennek köszönhetően például igazán egyedi módszerrel hajlítják az üveget. Különleges üvegkonstrukciójukkal a többi között a salzburgi repülőtér Red Bull-hangárjában is találkozhatunk. A hajlított üveget természetesen a belsőépítészetben is bőven fel lehet használni - a hasznosítás számtalan példájáról mutattak is igencsak látványos felvételeket. Saját LED-technológiát is kialakítottak - ezekkel is rengeteg reklámtáblán találkozhatunk, hiszen módszerük révén 50 ezer órás élettartamúak a kis égők. Az egyik legígéretesebbnek tűnő szakág, amelyben komoly eredményeket tudtak felmutatni, a napenergia-felhasználás. Saját eljárást dolgoztak ki a a központi égitestből a Földre áramló energia felfogására: méghozzá a kollektorszerűségeket az épületek burkolatába építenék, ráadásul úgy, hogy azok működés közben egyfajta árnyéktartóként is funkcionáljanak.

A holding együtt dolgozik olyan nemzetközi óriásvállalatokkal, mint a General Electrics, a Siemens vagy az Andriz AG.

Amolyan ünnepélyes kézfogásra is sor került: a cégcsoport lát előrelépési lehetőséget Romániában, így fejlesztéscsomagra szánta el magát - tudatta Hans Hoellwart. Az alapítótulajdonosnak Véron András polgármester örömét fejezte ki a befektetés okán. Amint kifejtette, a tasnádi önkormányzat igyekszik mindenben segítségére lenni az osztrák cégnek, már csak annak okán is, hogy a munkahelyekre bizony nagy szükség van a városban.

A jelképes gesztust követően fotóskörútra invitálták a vendéglátók a sajtósokat. Előbb irodahelyiségben, majd két hatalmas csarnokban kattanhattak égre-főre pillanatörökítő-masinériák. Az udvart is bemutatták, majd az épülőfélben lévő csarnokhoz vezettek el, s végül ismét az irodáknak is helyet adó teremben válaszoltak a feltett kérdésekre. Hírportálunk érdeklődésére a holding Közép-európai vállalatainak ügyvezető-helyettese, a szatmári származású Sándor László elmondta, hogy december végére kell elkészülnie az új csarnoknak, amelyben a termelésnek már az újév második napján el kell kezdődnie. Összesen nyolcvan új munkahelyet teremtett ez a beruházás - jelenleg már „csak" húsz-harminc posztra várnak jelentkezőket (s azokból nincs hiány...). Ügyelnek arra, hogy a béreik az ésszerűség határain belül jóval meghaladják a szatmári átlagbéreket - felelte a cégvezető kérdésünkre. Elmondta továbbá, hogy évente tízszázalékos, azaz az inflációt elméletileg meghaladó béremelést biztosítanak alkalmazottaiknak. Az új csarnokba amúgy igen sok fiatal, s még több a szebbik nemhez tartozó munkavállaló fog dolgozni. Természetszerűleg a hölgyeknek a könnyűszerkezetű fémrácsok gyártásában, a rendkívül igényes, igen nagyfokú precizitást igénylő munkálatokban kell majd helyt állniuk.

A mostani, körülbelül 13 millió eurós befektetés révén egy 3140 négyzetméteres csarnokot hoznak létre, illetőleg készítik fel a termelés megkezdéséhez. Mindez egy háromfokú beruházáscsomag első fázisa - tudtuk meg. A következő lépésben egy 6 ezer négyzetméteres munkacsarnokot hoznának létre - a tervek szerint két éven belül. Majd további két év múlva egy négyemeletes, 1600 négyzetméteres irodaházat létesíttetnének. Utóbbiba már a hegesztőkön kívül a mérnökök garmadájának is munkát biztosítanának.


Sándor László, Véron András és Hans Hoellwart

Hegesztőparadicsom a termálstrand árnyékában

Hegesztőparadicsom a termálstrand árnyékában

Hegesztőparadicsom a termálstrand árnyékában

Hegesztőparadicsom a termálstrand árnyékában

Hegesztőparadicsom a termálstrand árnyékában

Hegesztőparadicsom a termálstrand árnyékában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: