2019-04-02 09:37:58• hírek • Közlemény

Hegedüs Csilla Dublinban: Kulturális örökségünk és annak hasznosítása a közösség javára

Kötelességünk az őshonos nemzeti kisebbségek kulturális örökségét európai törvénnyel védeni –nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje Dublinban, az Európai Bizottság által szervezett szakmai fórumon.

Kulturális örökségünk és annak hasznosítása a közösség javára témával zajlott szakmai fórum Dublinban, ahol Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke beszámolt az erdélyi magyar közösség törekvéseiről és gondjairól az Európai Unió tagállamait képviselő politikusok és szakemberek előtt.

 

Az Európai Bizottság által szervezett fórumon Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért ifjúságért és sportért felelős európai biztos elmondta: „Európa válaszút elé érkezett. Május 26-án az Unió polgárainak lehetősége adatik megmondani, milyen Európát akarnak a jövőben. Bármi is legyen a választásuk, a gazdag, színes kulturális örökségünk létfontosságú szerepet játszik ennek a jövőnek a megépítésében. Közelebb visz egymáshoz, megteremtve a lehetőségét annak, hogy egymásról és önmagunkról tanuljunk, segítve abban, hogy felfedezzük, milyen sok közös vonás is van bennünk. Ez nagyon fontos olyan időkben, amikor a konfliktus és széthúzás van napirenden. Dolgozzunk együtt azon, hogy kulturális örökségünk által erős, összetartó közösségeket építsünk.”

 

Hegedüs Csilla elmondta, hogy Románia nem támogatja megfelelően a magyar közösség kulturális örökségének megőrzését és felújítását, és emiatt kiemelten fontosak az uniós források: „168 millió eurót sikerült az önkormányzatainknak, egyházainknak pályázniuk, amelyből iskolákat, templomokat, kastélyokat újítottak fel. Ennyi pénzt a román állam az elmúlt 100 évben sem költött az erdélyi magyar identitás kiemelt értékeinek megőrzésére.  Emiatt az erdélyi magyar közösség célja az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, amely garantálná a kulturális örökségünk védelme mellett a nemzeti szimbólumaink, anyanyelvünk használatát is. Május 26-án európai parlamenti választások lesznek, és eldől az, hogy erős magyar képviselet fog dolgozni jogaink eléréséért Európában, vagy csak a magyarellenes román politikusoktól lesz hangos Brüsszel. – mondta az RMDSZ EP képviselőjelöltje.

 

Emlékeztetett a Csíksomlyói búcsú Unesco listára való felvételének megakadályozására, valamint arra is, hogy Románia minden fórumon azt mondja, hogy példaértékűen megoldotta a nemzeti kisebbségek ügyét, miközben mindennaposak a nemzeti szimbólumaink elleni perek, holott ezek is kulturális örökségünk részét képezik. „Nekünk a magyar ügyért és a magyarellenesség ellen kell harcolnunk, ez a dolgunk itthon és Európában is„– hangsúlyozta Hegedüs.

 

A szakmai fórum képviselői egyetértettek abban, hogy az Uniónak el kell ismernie a közösségek hozzájárulását az EU kulturális örökségéhez, mivel ezek a közösségek építették és építik a mai napig Európát, és mint ilyen, értéket hoznak létre. Ezek az értékek nemcsak a közösségünk büszkeségét jelentik, hanem megfelelő használatukkal munkahelyeket hoznak létre, piacot jelentenek a helyi termékek számára, és megteremtik azt a helyi és regionális identitást, amely nélkül az európai identitás is szegényebb lenne. A szakmai találkozón a kulturális örökség közösségépítő és a regionális fejlődésben játszott szerepét, annak finanszírozási lehetőségeit elemezték a részvevők, és javaslatokat fogalmaztak meg az Európai Bizottság számára annak érdekében, hogy Európa ne veszítse el közös kulturális értékeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: