2009-09-09 14:09:39• hírek • Tóth Klarissz

Hedonista fogyasztói társadalom és a vásárlás

Ludwig Andreas von Feuerbach német filozófus közismert mondását „Az vagy, amit megeszel", napjaink fogyasztói társadalmát figyelembe véve nyugodt szívvel időszerűsíthetnénk „Áruld el mit vásárolsz, és megmondom ki vagy" kijelentésre.

Kétség nem fér hozzá, hogy egy személy vásárlási stílusa és a termékek megválasztása hűen visszatükrözik személyiségének főbb aspektusait. A nagy-britanniai Columbia Egyetem professzorainak állítása szerint, mindannyiunkról készíthető egy jellemrajz, annak függvényében ahogyan és mit vásárolunk. Vizsgálódásuk tárgya a vásárlási szokások és a személyiség kapcsolata, valamint a vásárlási szokások feltérképezése volt. Megfigyeléseik eredményeiből arra következtettek, hogy vásárlás közben egyénenként másként viselkedünk, illetve sajátságos eltérések vannak aközött, milyen szempontok alapján választjuk ki azokat a termékeket, melyeket a bevásárlókosárba teszünk.

Az utóbbi hónapokban egyre többet hallani arról, hogy a gazdasági válság hatására jelentősen csökkent a vásárlóerő. A legtöbben komoly harcot vívnak azért, hogy a mindennapi betevő falatra való pénzt előteremtsék, míg mások a kevés pénz ellenére is sokat költekeznek, vagyis nem vásárolnak tudatosan. Pedig a tudatos vásárlásnak egyre nagyobb figyelmet kellene szentelnünk. Abban az esetben, ha tudatosan szeretnénk vásárolni, a legközelebbi bevásárlókörút alkalmával tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: mennyire vásárlok tudatosan? Mi az, amire valóban szükségem van? A termékek kiválasztásakor milyen mértékben vagyok befolyásolható? Mindezekre a kérdésekre azért indokolt válaszolni, hogy a fogyasztói magatartásunkra ható tényezőkre fényt derítsünk.

A vásárlási szokásokat feltérképező szakértők egyetértenek abban, hogy a megvásárolt termékek 15%-ára nincs szükségünk, a szekrény mélyére süllyesztve lapulnak akár heteken keresztül is, amennyiben akkor sem kerülnek felhasználásra, egy idő után kidobjuk őket. Ez pedig fölösleges pénzkidobást jelent. A fogyasztói magatartás lényege nem más, mint a fogyasztói szükségletek kielégítése. Gondoljunk csak az élelmiszervásárlási szokásainkra. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy hiányérzetből fakadó cselekvés, melynek célja a hiányérzet megszüntetése. Az ehhez szükséges legfontosabb külső tényező pedig egy fizetőképes kereslet megléte. A vásárlót különböző ingerekkel (akciók, leárazások, márkanevek stb.) bombázzák, melyeknek egyesek nehezen tudnak ellenállni. Ezzel a témakörrel áthatóbban a Shopper marketing foglalkozik. Aki tudatosan szeretne vásárolni, szánjon némi időt arra, hogy önmagát vásárlás közben megfigyelje. Meglepődve tapasztalhatja, hogy termékvásárlás közben hogyan viselkedik. Szerencsére a tudatos vásárlást tanulni lehet, némi erőfeszítéssel és kellő elszántsággal ösztönözi lehet a fogyasztói tudatosságot.


A gazdasági válság hatására jelentősen csökkent a vásárlóerő

A gazdasági válság hatására jelentősen csökkent a vásárlóerő


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: