2011-02-04 12:40:20• hírek • MTI/Reuters

Elfogytak az IPv4-es internetcímek

Harminc évvel azután, hogy kiosztották az első internetes címeket, hivatalosan is elfogytak a leggyakrabban használt IPv4-es, azaz a nyolcvanas évek elején bevezetett internetes protokollok.

Pánikra azonban nincs ok, az új verziójú címekre való átállás már zajlik, és a legtöbb felhasználó számára észrevétlen lesz - hangoztatták a szakemberek.

Az internetcímeket kezelő szervezet csütörtökön különleges ceremónia keretében osztotta ki az utolsó IPv4-es címeket, aláhúzva hogy a webes világ szerves és átható része lett a modernt életnek.

A közel 30 évig használt címzési módszer mintegy 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé. Az új 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

Az új IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.

"Ha az IPv4 világának nagyságát meg akarjuk határozni, és egy képzeletbeli golflabdához hasonlítanánk, akkor ehhez képest az IPv6-é a Nap nagyságával lenne egyenlő" - érzékeltette a különbséget John Curran, az amerikai regisztrációs testület egyik vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: