2013-12-17 09:32:41• hírek • MTI

Hazugsággal vádolja egymást Ponta és Antonescu

Kölcsönösen hazugsággal vádolta egymást hétfőn Victor Ponta miniszterelnök, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) szociáldemokrata és Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke.

A koalíciós pártvezérek a Büntető törvénykönyv (Btk.) múlt heti módosításával kapcsolatban próbálták ily módon egymásra hárítani a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását megnehezítő, éles ellenzéki tiltakozást és nemzetközi felzúdulást kiváltó intézkedés felelősségét. Az USL vezetői a szintén vitatott amnesztiatervezet ügyében is ellentmondtak egymásnak.

A kölcsönös vádaskodást a liberális vezetők egy zártkörű értekezletén készített és a Gandul című lap által vasárnap közzétett hangfelvétel váltotta ki, amelyen Antonescu koalíciós partnerét képmutató, a kényelmetlen döntések felelősségét nem vállaló politikusként írta le.

"A kormányfő most is azt az idióta elképzelését erőltette, mint Verespatak esetében, hogy ő majd azt mondja, nem ért egyet, egyes miniszterek ellenzik a dolgot, én mint politikai vezető nem értek egyet vele, és láss csodát, a parlament mégis megszavazza" - ecsetelte kollégáinak Antonescu, hogyan akarta Ponta elfogadtatni az amnesztiatervezetet.

Ponta hétfői sajtóértekezletén ezt úgy kommentálta: Antonescu hazudott kollégáinak, de nem először történik meg, hogy mást mond az USL-gyűléseken, mást a pártjában és mást a mikrofonok előtt.

Antonescu félórán belül maga is sajtóértekezletet hívott össze, ahol leszögezte: sem Pontának, sem másnak nem tűri el, hogy hazugsággal vádolja, és nem ő az, "akiről már bebizonyosodott, hogy hazudozik". Szerinte a miniszterelnök az, aki "tisztességtelenül" viselkedik, ezért Antonescu már "rendkívül kevéssé bízik" koalíciós partnerében.

A feszült viszony ellenére egyik politikus sem helyezte kilátásba a koalíció felbontását.

A közös ellenfél, a jobboldali Traian Basescu ellen 2011-ben szövetségre lépett liberálisok és szociáldemokraták abban állapodtak meg, hogy a szociáldemokraták adják az USL közös miniszterelnök-jelöltjét és a liberálisok a közös államfőjelöltet.

Victor Ponta, aki 2012 májusa óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget, hétfőn úgy fogalmazott: Antonescunak el kell döntenie, hogy igényt tart-e még a szociáldemokraták támogatására a 2014-es elnökválasztáson, de neki kétségei vannak efelől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: