2009-09-22 14:47:38• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Házkutatást végeztek az egykori CFR-dolgozónál

Házkutatást végeztek a román hatóságok az állami vasúti társaság (CFR) egy volt alkalmazottjánál, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan rongálta meg a síneket, kisiklatva egy személyszállító vonatot az ország déli részén fekvő Dolj megyében.

A Temesvár és Bukarest között közlekedő szerelvényt a Craiovához közel fekvő Carcea körzetében hétfőn érte a szerencsétlenség. A mintegy háromszáz utas közül tizenötöt kellett sérülésekkel kórházba szállítani, többeket a helyszínen láttak el a mentők. Radu Berceanu közlekedési miniszter a helyszínen végzett vizsgálatok nyomán adott nyilatkozatában megállapította, hogy valószínűleg bűncselekményről van szó.

A miniszter szerint ugyanis a nyomok egyértelműen szándékosságra utalnak. Az ismeretlen elkövetők szerszámokat használtak, a sínt rögzítő csapszegek nincsenek megrongálódva, önmaguktól sem lazulhattak meg, látszott, hogy olajozás után csavarták ki őket, a helyszínen a kenőolaj dobozát is megtalálták a szakértők  - mondta Berceanu, aki szerint csak a vakszerencsének köszönhető, hogy nem történt szörnyű katasztrófa. A nyomozók kizárják annak a lehetőségét, hogy az elkövetők fémlopás szándékával cselekedtek volna.

A szálak az államvasutak egyik volt alkalmazottjához vezetnek, akit néhány hónnappal ezelőtt egészségi állapota miatt nyugdíjaztak, állítólag skizofréniában szenvedett. Az illetékes területi ügyészség a román hírügynökségeknek elmondta, hogy nem csupán egy személy ellen folyik a nyomozás, számításba vesznek több más változatot is, vagyis nem csupán a bűncselekmény, hanem a gondatlanság lehetőségét is.


A sineket rongálta meg az egykori CFR alkalmazott
A síneket rongálta meg az egykori CFR alkalmazott


Függetlenül attól, hogy találnak-e bűnöst a román hatóságok vagy sem, a román média felhívja a figyelmet a vasúti hálózat vészesen rossz műszaki állapotára. Hétfőn ugyanis további két vonatbaleset történt az országban.  Egy üzemanyagot szállító tehervonat hat vagonja Kolozsvár és Aranyosgyéres között kisiklott, a felborult tartályvagonokból folyt az üzemanyag, de személyi sérülés nem történt. Florin Stamatian Kolozs megyei prefektus szerint e baleset az érintett vasúti szakasz elhanyagolt technikai állapota miatt következett be. Ugyanazon a napon  Dambovitán egy mozdony ütközött neki egy téglákat szállító tehergépkocsinak. 

A Gandul című napilap keddi számában arról írt, hogy Romániában összesen 5148 kilométernyi vasútvonal szorulna teljes felújításra. Ebből 1054 kilométer veszélyesnek számít. A CFR illetékesei szerint csupán a hálózat műszaki karbantartásához legalább 250 millió euróra lenne szükség évente, márpedig erre a célra mindössze 20 millió euró áll rendelkezésre. A Dolj megyei szerencsétlenség ráadásul anyagi szempontból az utóbbi harminc év legsúlyosabbjának számít. A Ziarul Financiar című napilap szerint a kisiklott vagonok közül öt helyrehozhatatlanul megrongálódott, a kár értéke eléri az ötmillió eurót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: