2009-09-29 17:56:30• hírek • Parajdi Andrea

Házhoz megy a kultúra

Szatmári Kulturális Karavánt szervezett a Szatmár Megyei Tanács, amely hasonló programokkal másfél hónap alatt a megye hat városába jut el. „Közelebb akarjuk vinni a megye lakosságához a helyi kulturális eseményeket, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az értékápolást"-mondta mai sajtótájékoztatóján Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

A megyében lévő legtöbb kulturális intézmény a Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozik. A hagyományápoló kulturális rendezvények túlnyomó többsége a municípiumra összpontosul, leginkább itt szerveznek kiállításokat, könyvbemutatókat és itt vannak a színházi előadások is. A megye többi településein élők számára direkt módon ritkán voltak elérhetők a megye kiemelkedő kulturális programjai.

Ennek okán a megyevezetés úgy döntött életre hív egy olyan kulturális karavánt, amely „házhoz viszi" a kultúrát. Szeptember 28 és november 8 között Szatmár megye városaiban, Erdődön, Avasfelsőfaluban, Sárközújlakon, Tasnádon, Nagykárolyban és végezetül Szatmárnémetiben állomásozik a karaván. A programok minden városban hasonlóak lesznek, és hét napon keresztül folyamatosan kínálnak majd gyerekeknek és felnőtteknek is kulturális elfoglaltságot.

A karaván szeptember 28-án, hétfőn Erdődön indult a Szatmár Megyei Múzeum által szervezett kiállítással, kedden a Hagyományos Kultúrát Megőrző Központ, szerdán az Északi Színház román tagozata, csütörtökön az Északi Színház magyar tagozata, pénteken a Művészeti Iskola, szombaton a Dinu Lipatti Filharmónia, vasárnap pedig ismét a Harag György Társulat mutat be műsort.

Adrian Stef, a megyei tanács alelnöke elmondta minden év októberében szeretnék megszervezni a Szatmári Kulturális Karavánt, ugyanis egyfajta hagyományt kívánnak kialakítani ebből a kezdeményezésből.

-Egyelőre még csak városokba delegáljuk a kulturális programokat, úgy gondoltuk, hogy felmérjük a karaván első útjának sikerességét, elemezzük a visszajelzéseket, majd ez követően ha igény mutatkozik rá akár községekre is kiterjesszük az eseményt - tájékoztatott Csehi.

A programokon való részvétel minden helyszínen ingyenes.


Csehi Árpád szerint fontos, hogy sokakhoz eljussanak a kulturális programok
Csehi Árpád szerint fontos, hogy sokakhoz eljussanak a kulturális programok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: