2011-09-04 17:36:02• hírek • MTI

Hazatért Moldáviából a katasztrófavédelmi mentőcsapat

Hazaérkezett Moldáviából a NATO katasztrófavédelmi gyakorlatán részt vett magyar mentőcsapat; a tűzoltókból és polgári védelmi szakemberekből álló kontingenst Kovács Ferenc tűzoltó ezredes, hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte szombat délután a berettyóújfalui hivatásos önkormányzati tűzoltóság épületében.

Jackovics Péter őrnagy, a 19 katasztrófavédőből és 9 gépjárműből álló magyar mentőcsapat parancsnoka rögtönzött sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy sikeresen hajtották végre mind a törzsvezetési, mind a terepgyakorlatot, amelynek során egy, a 10 fokos Richter-skálán 7,5-es erősségű földregés utáni helyzetben kellett a mentésben részt venniük.

Tájékoztatása szerint a "NATO CODRII 2011" gyakorlaton, Kisinyov térségében 34 ország 600 katasztrófavédelmise és Moldávia további 600 védelmi szakembere vett részt. Magyarország olyan komplex csapatot küldött, amelyben tűzoltók, műszaki mentők és veszélyhelyzeti felderítők is helyet kaptak.

A tűzoltók Szentesen (Csongrád megye), a műszakiak Bokodon (Komárom-Esztergom megye), a felderítők pedig Nógrád megyében szolgálnak, most találkoztak először, s kiválóan hajtották végre az utazással együtt kilencnapos gyakorlatot - mondta a parancsnok hozzátéve, hogy életszerű helyzetekben kellett helytállniuk.

A műszakiak például egyetlen nap alatt 16 sérültet mentettek ki a romok közül, tűzoltóink pedig éles alagúttűzben - földalatti labirintusban, korlátozott látási viszonyok között, gomolygó fekete füstben - dolgoztak, míg a veszélyhelyzeti felderítőknek földrengés sújtotta ipari üzemből sugárzó anyagokat kellett biztonságba menekíteniük - tette hozzá Jackovics Péter.

A parancsnok felidézte azt is, hogy a gyakorlatra tartva, útjukat megszakítva, augusztus 27-én egy nagykiterjedésű tűz oltásában vettek részt Suceava településen. Magyar tűzoltók élesben most először vettek részt bevetésen külföldön, amire közvetlenül Románia katasztrófavédelmi főigazgatója adott engedélyt - jegyezte meg Jackovics Péter. A településen hat épület égett, ebből kettőt a magyar tűzoltók oltottak el, miközben műszaki szakembereink a vízutánpótlást biztosítottak a vízhiányos területen a magyar és a román tűzoltóknak - ismertette a részleteket.

"Egy ezredesi elismerés nem ér annyit, mint amikor a helyi lakók a tűzoltók vállát veregetve köszönték meg a segítséget a magyaroknak" - idézte fel a Suceava-ban történteket a mentőosztag parancsnoka. A berettyóújfalui rögtönzött tájékoztató után a csapat gépkocsi konvoja különvált, s ki-ki elindult szolgálat helyére.  A következő küldetés Lengyelország lesz, ahol szeptember közepén EU-gyakorlaton vesz részt magyar mentőegység - mondta végezetül Jackovics Péter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: