2012-04-11 20:34:03• hírek • Póti Orsolya

Hazatért Dsida a Költészet Napján

Április 11-én, a Magyar Költészet Napján Dsida Jenőre emlékeztek a szatmárnémeti Ács Alajos Stúdióteremben. A költészet-kedvelő közönség ez alkalomból versösszeállítást hallgathatott Bogdán Zsolt, Kovács Éva és Csutak Réka színművészek előadásában.

Zsúfolásig megtelt az Ács Alajos stúdióterem április 11-én, a Magyar Költészet Napján. A verskedvelő közönség egy Szugyiczky István által rendezett előadásban ismerkedhetett meg, vagy találkozhatott újra a kivételes képességű költővel, Dsida Jenővel.

Dsida 1907-ben született Szatmárnémetiben. Gyermekkorát beárnyékolta az I. Világháború, édesapját korán elvesztette,családja tönkrement. Kora ifjúságától kezdve költőnek készült, 20 éves koráig legtöbb verse a Cimbora című folyóiratban jelent meg. Az ifjú költőt az élet Kolozsvárra sodorta. Hamar kiderült, hogy szívbetegségben szenved. Szerelmétől, Imbery Melindától korán elszakította a sors, ugyanis egy megfázás után 1938-ban kórházba került, és nem sikerült megmenteniük az életét. Kapcsolatuk méltó emlékei versei és levelezéseik.

Ezekből a sorokból - levelekből és versekből - hangzottak el a legszebbek szerda este Bogdán Zsolt Uniter- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas, és Csutak Réka színművészek előadásában. A rendező az előadást zenei aláfestéssel tette még egyedibbé: a felcsendülő Chopin dallamok, a színművészek előadásmódja tökéletesen kifejezték Dsida verseinek, levélrészleteinek mondanivalóját.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: