2012-06-09 14:43:30• hírek • MTI

Hazatérhetett Fülöp herceg a kórházból

Hazatérhetett szombaton a kórházból Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó 91 esztendős férje.

Fülöpöt még hétfőn, a windsori királyi rezidenciáról kellett mentővel kórházba szállítani, miután éles hasi fájdalmakra panaszkodott. A londoni VII. Eduárd király kórházban heveny húgyúti fertőzést állapítottak meg, és antibiotikumos kezelésnek vetették alá az agg herceget.
II. Erzsébet királynő férje így kénytelen volt távol maradni a hitvese gyémántjubileuma - vagyis trónra lépésének 60. évfordulója - alkalmából rendezett ünnepségek feléről, köztük a Buckingham-palota előtti hétfő esti szuperkoncertről is, amelyen mások mellett fellépett Paul McCartney, Elton John, Tom Jones, Cliff Richard, Stevie Wonder és Kylie Minogue is.

Fülöp valószínűleg múlt vasárnap fázhatott fel, miután csaknem másfél órát állt fagyos szélben és szakadó esőben annak a hajónak a fedélzetén, amely őt, feleségét és a királyi család több más tagját szállította végig a Temze londoni szakaszán.

A gyémántjubileumi ünnepségsorozat egyik leglátványosabb mozzanata volt a Temzén rendezett flottafelvonulás, amelyen a királynőt és családját szállító hajó, a Royal Barge mellett ezer további különböző vízi jármű vett részt.
Az azóta is tartó télies idő ellenére Fülöp herceg és az uralkodó a Royal Barge tetővel ellátott, ám minden oldalról nyitott felső fedélzetén állta végig a 12 kilométeres utat, és integetett a parton felsorakozott százezreknek.

Az edinburghi herceg - aki korábban szinte kikezdhetetlen egészségi állapotáról volt közismert - fél éven belül másodszor szorult kórházi kezelésre. Fülöpöt karácsony előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába szállítani, ahol szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála.

A panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.
Fülöp herceg akkor - évtizedek óta először - kénytelen volt távol maradni a királyi család hagyományos sandringhami karácsonyi ebédjétől, ám mostani betegségéből még időben felépült ahhoz, hogy családja körében ünnepelhesse vasárnap 91. születésnapját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: