2012-08-02 09:13:07• hírek • Blikk.hu

Hazatér a Seuso-kincs

Zelnik István a Seuso-kincs egyik darabjával.
Zelnik István a Seuso-kincs egyik darabjával.

Hazakerülhet végre a legendás Seuso-kincs! A szinte felbecsülhetetlen értékű római kori tárgyakhoz vér,  titok és máig fel nem tárt összeesküvés tapad: szerencsétlen megtalálóját minden valószínűség szerint eltették láb alól, titokban csempészték ki a kincset országból, a gyűjtemény pedig  évtizedekig vándorolt a világban.

A magyar állam évtizedekig nem mondott  le a vagyonról, ám hiába volt minden, a kincs nem kerülhetett vissza Magyarországra. Ám Zelnik István (61) műgyűjtő megelégelte a jogi háborút, nem kímélt pénzt és energiát:  másfél éve döntötte el, hogy megkísérli megvásárolni és hazahozni az edényeket. Ehhez persze hosszas kutatómunka is kellett: az sem volt világos, hogy kik a tulajdonosai a kincsnek.

- A hivatalos publikációkkal ellentétben összesen 15 nagy tárgy található a tárgyegyüttesben, és nem egy, hanem négy tulajdonosuk van - nyilatkozta az Indexnek a műgyűjtő. Miután kiderítette, hogy kinél találhatók a legfontosabb tárgyak, megalkudott a vételárra, és adásvételi szerződést kötött velük.

- Most ezt az ügyletet készítjük elő, a végén a kincsek hazakerülhetnek. A többi tárgy tulajdonosával is kapcsolatban vagyok, ők is késznek tűnnek a megegyezésre - folytatta az interjúban Zelnik, aki nem árulta el a vételárat, ám megjegyezte: több tízmilliárd forintos nagyságrendről van szó. Az üzlethez már csak az kell, hogy a magyar állam ideiglenesen lemondjon a kincsről. A műgyűjtő ugyanis saját vagyonából vásárolná meg a kincset, és Seuso-múzeumot hozna létre. Végrendeletében a tárgyakat a magyar államra hagyná. A döntésre váró Zelnik cserébe csak annyit kér: ne kobozzák el a leleteket, amikor megérkeznek Ferihegyre.

A cikk folytatásáért látogass a Blikk.hu-ra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: