2014-05-23 18:05:09• hírek • MTI

Hazatér Erdélybe a magyarosaurus dacus

Az erdélyi Hátszeg (Hateg) mellé szállítják "haza" a magyarosaurus dacus nevű törpe dinoszaurusz élethű mását, amelyet a 20. század elején talált maradványok alapján készített el egy őslényekre szakosodott kanadai szobrászművész - közölte honlapján a Bukaresti Tudományegyetem.

A 70 millió évvel ezelőtt élt, több mint öt méter hosszú, de mégis törpének számító dinoszaurusz a Hátszeg melletti geoparkba, a tervezett Erdélyi Dinoszaurusz múzeumba kerül. Az életnagyságú szobor elkészítésében paleontológusok, geológusok és művészek működtek együtt, az alkotók pedig a legapróbb tudományos részletekre is tekintettel voltak.

A magyarosaurus maradványait báró Nopcsa Ferenc fedezte fel a család birtokán, és írta le 1915-ben. A hüllő kis méretét a szakértők azzal magyarázzák, hogy a dinoszauruszok többségétől elzártan, egy szigeten fejlődött ki és élt, melyen a növényevő állatnak csak korlátázott mennyiségű élelem állt a rendelkezésére.

A makett megteremtőjét, Brian Cooleyt a világ egyik legelismertebb paleoszobrászaként mutatja be a bukaresti egyetem, akinek dinoszauruszrekonstrukciói több amerikai, kanadai és japán múzeumban megtalálhatók. Az őshüllőmakettet - mielőtt Hátszegre érkezne - Európa megannyi geoparkjában kiállítják rövid időre. Egy kanadai forgatócsoport is vele tart, hogy dokumentumfilmet készítsen a fogadtatásáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: