2013-06-26 09:48:44• hírek • MTI

Hazaszállították a montenegrói buszbaleset súlyos sérültjeit

Egy katonai repülőgéppel hazaszállították kedden Romániába a montenegrói buszbaleset 12 legsúlyosabb sérültjét, akiket vasárnap óta a podgoricai kórházban ápoltak, a többi 17 sérültet pedig egy másik repülőgéppel az esti órákban indítják útnak Bukarest felé.

A román rohammentő szolgálat, a SMURD 22 orvosa és ápolója kedd reggel két katonai repülőgéppel Podgoricába utazott a vasárnapi buszbaleset sérültjeiért. A gépeket előzőleg felszerelték a szükséges orvosi berendezésekkel. A sérültek fogadására négy bukaresti kórházat készítettek fel.

Egy harmadik katonai repülőgép - amely hétfő hajnalban Podgoricába vitte az akciót irányító Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettest, a SMURD alapítóját - a buszbaleset 18 halálos áldozatának holttestét fogja Romániába szállítani. A 18 áldozat közül egyelőre csak hatot sikerült azonosítani. Ezért a román gépekkel két montenegrói ügyész is Bukarestbe érkezik, hogy jelen legyen a holttestek azonosításánál és így a montenegrói hatóságok kiállíthassák a szükséges iratokat.

Továbbra is csak találgatják, mi okozhatta a balesetet. Az viszont kiderült, hogy a sofőr, aki szintén meghalt a balesetben, rendőr volt, a rendőrségnél is hivatásos gépkocsivezetőként dolgozott és másodállásban vállalt munkát a montenegrói utat szervező turisztikai cégnél. A túlélők közül többen azt állították, hogy a sofőr túl gyorsan hajtott. A podgoricai román nagykövet a helyszínelő montenegrói rendőröktől úgy értesült, hogy a hídon gyerekek voltak, és őket próbálta kikerülni a busz vezetője.

A román kormány keddi ülésén - Victor Ponta miniszterelnök korábbi bejelentésének megfelelően - nemzeti gyásznappá nyilvánította június 26-át a montenegrói buszbalesetben meghalt román állampolgárok emlékére. Az állami és önkormányzati intézményeken, határátkelőkön, kikötőkön, pályaudvarokon és hajókon félárbocra eresztik a román zászlót, a közszolgálati média pedig a gyásznaphoz igazítja műsorát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: