2017-02-06 13:01:00• hírek • Kocsis Zoltán

Házakat, gazdaságokat nem veszélyeztet a víz

A hó elolvadása következtében kialakult belvíz és az elmúlt napok csapadékai miatt kialakult helyzet miatt hétfőn összeült a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Bizottsága, amely ezúttal elrendelte a szivattyúk beüzemelését. A vízszint ráadásul várhatóan csökkenni fog.

Az elmúlt hét második felében, február 2-6. között lehullott csapadék és a hólé következtében az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet az elmúlt napokan többször is narancssárga jelzésű árvízkódot adott ki a Szamos teljes vízgyűjtő medencéjére, ezen belül Szatmár megyére is. Ugyan a várakozások szerint a hétfői nap folyamán a Szamos Szatmárnémetinél eléri a 440-490 centiméteres figyelmeztetési szintet, a legnagyobb gondok a Túr mentén vannak.

Az Avasban már szombaton jelentős vízátfolyások nehezítették a közúti forgalmat, de a belvíz Túrterebes környékén okozza a legtöbb problémát. Itt hétfőn be is indították a szivattyúkat, mondta Altfatter Tamás alprefektus.

Ehhez azonban szükség volt a sürgősségi helyzetek bizottságának hétfő reggeli döntésére is - enélkül ugyanis csak akkor lett volna szabad üzembe helyezni a pumpákat, amennyiben a vízzel borított terület tulajdonosa szerződésben áll az Országos Talajjavító Hatósággal...

Szemben más megyékkel, Szatmáron személyeket, házakat, gazdaságokat nem fenyeget a víz, mondta Altfatter. Még akkor sem, ha jelentős mennyiségű jeget sodornak magukkal. Hargita és Maros megyében viszont több helyen alakult ki komoly jégtorlasz, amik miatt házakat öntött el a víz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: