2012-10-05 17:10:23• hírek • Kocsis Zoltán

Hazai termékek sarka a hipermarketekben?

Pénteken Szatmárnémetiben járt Daniel Constatin mezőgazdasági miniszter, aki egyben a Konzervatív Párt elnöke. A tárcavezető bejelentette, hogy a jövő héttől várhatóan megnő majd a hazai termékek mennyisége a hipermarketekben, a gazdák pedig már október 16-án hozzájuthatnak a hektáronkénti támogatás első feléhez.

„Konstruktív beszélgetést folytattam előbb a dekoncentrált állami intézmények vezetőivel, majd a farmerek képviselőivel, nyilatkozta a miniszter a közel négy órás ülés után. A gazdák elsősorban a jövőben elérhető támogatásokról, a szárazság okozta károk fedezésének lehetőségeiről érdeklődtek, az intézményvezetőket a szubvenciókkal kapcsolatban igyekeztem értesíteni", foglalta össze dióhéjban az elhangzottakat a Konzervatív Párt elnöke.

A tárcavezető két fontos bejelentést is tett Szatmárnémetiben. Az egyik, hogy a következő héttől fogva várhatóan jelentősen megnő a hazai termékek mennyisége a hipermarketekben. Egyik elejtett mondatában említést tett egy esetleges romániai termékek sarkáról, ám részletesebb felvilágosítást nem kívánt adni: várjuk meg a keddi kormányülést - mondta mosolyogva.

Constantin bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottság áldását adta a romániai kérésre, hogy a hektáronkénti támogatás előlegéhez már október 16-i kezdettel hozzájuthassanak a gazdák. Erre elsősorban az idei szárazság miatt volt szükség. Október 31-ig 500 millió eurót vehetnek fel a gazdák. Az idei évben 120 eurót kaptak hektáronként, ez az összeg jövőre emelkedni fog.

Az év végéig százmillió euróval egészítik ki a mezőgazdasági minisztérium költségvetését, amiből megemelik többek között a szarvasmarha- és a juhtenyésztőknek juttatott támogatást. Tekintettel arra, hogy Brüsszelben a mostani hónapokban folyik az Európai Unió 2014-2020-as közös agrárpolitikájának kialakítása, a miniszter arra kérte a farmerek, mezőgazdászok képviselőit: minél több javaslatot juttassanak el hozzá.

A gazdákkal és szakemberekkel folytatott megbeszélések során szóba került többek között a defavorizált térségek kérdése (Szatmár megyében egyetlen ilyen község van, méghozzá Avasújfalu (Certeze), amely az egyik leggazdagabb); a fajtanemesítés katasztrofális állapotáról; a pálinkatermelés jogi problémáiról; a tárolási nehézségekről; a piaci kapcsolatok nehézségeiről; a gyümölcs- és cukorrépa-termesztés problémáiról. A cukorrépa esetében a magas termesztési költségekhez (1400-1500 euró/hektár) képest alacsony szubvenció, a gyümölcsök esetében pedig a támogatás teljes hiánya okoz gondot.

Constantin utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy 2014-ben indul majd egy telepítési program, ám annak részleteiről még nem sok mindent lehet tudni. Elmondta továbbá, hogy Románia komoly lobbit folytat Brüsszelben annak érdekében, hogy az EU támogassa a tönkrement locsolóberendezések rehabilitálását.

Bodea Gheorghe, az Észak-Erdélyben egyik vezető baromfitenyésztő-és feldolgozó vállalat vezetője bejelentette, hogy a közeljövőben várhatóan emelkedni fog a baromfihús ára. Az elmúlt években 30-35%-al nőtt a táp ára, mondta, a húsé viszont csak 5%-al. Nagyobb szubvenció híján viszont kénytelenek megemelni az árakat, mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: