2011-07-12 17:20:45• hírek • Póti Orsolya

Régészeti terepen a szatmári diákok

Szatmár megye legfontosabb két kutatási területén, a nagykárolyi Bobáldon és Aranyosmeggyesen kapnak betekintést a szatmári diákok a Megyei Múzeum régészeinek a munkájába. A régészeti táborokban négy neves iskola legjobb tanulói vehetnek részt.

Két régészeti tábort is szervezett a Szatmár Megyei Múzeum a szatmári líceumok legjobb tanulóinak. Az egyik csoport jelenleg a nagykárolyi Bobáldon, a másik pedig Aranyosmeggyesen kutat.

A bronzkori településen Bobáldon a Babes-Bolyai Tudományegyetem régészeti szakos hallgatói irányításával a Szatmárnémeti Mihai Eminescu és Doamna Stanca kollégiumok X. és XI. osztályos diákjai kutatnak őskori temetők után, míg Aranyosmeggyesen a Ioan Slavici Kollégium tanulói keresnek régészeti leleteket, égető kemencéket a Megyei Múzeum munkatársainak irányításával.

A régészeti táborokba a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói is bekapcsolódnak az elkövetkező hetekben - tudtuk meg Gindele Róberttől, a Megyei Múzeum régészétől, aki az aranyosmeggyesi tábor helyszínéről tájékoztatta a Szatmár.ro-t.

A múzeum által szervezett táborok során a történelem iránt vonzódó fiatalok megtapasztalják mi is valójában a régészet, és hogyan zajlik a terepen való munka. A diákok a régészek irányításával másfél hét leforgása alatt ásatásokat végeznek, de ezenkívül bejárják a környéket, kirándulásokat szerveznek.

- Mindkét tábor jó körülményeket, szállást és ételt biztosít a résztvevő diákoknak. Mindkét helyszínen igazi tábor-hangulat alakult ki, a fiatalok jól érzik magukat, a terepmunka után bográcsgulyást készítenek, vagy éppen bejárják a települést. Természetesen nagy az öröm, ha az ásatások során értékes dolgokra bukkanak a kutatók. Eddig két égető kemencét találtak Aranyosmeggyesen, és már ezért megérte megszervezni ezt a tábort - mondta el Gindele.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: