2012-04-12 12:50:19• hírek • Póti Orsolya

Hazai régészeti leletek külföldi kiállításon

Bakai János, a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának munkatársa
Bakai János, a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának munkatársa

Külföldi és hazai kiállításokra készülnek jelenleg a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának munkatársai. A Szatmár megyei legfontosabb régészeti leleteket a németországi Manchingban és Bukarestben mutatják be a nyár folyamán.

Július végén „Románia antik arany és ezüstkincsei" címmel nyílik kiállítás Bukarestben. A tárlatba az ország legfontosabb múzeumaiból kerülnek be tárgyak.

A Szatmár Megyei Múzeumból a kálmándi és csanálosi rézkori (Kr. e. 3500) arany ékszerek, az aranyosmeggyesi bronzkori (Kr.e. 1200) arany hajkarika és a túrterebesi kelta-dák (Kr.e. III. század) ezüstpénzek szerepelnek majd a kiállításon - tudtuk meg Gindele Róberttől, a múzeum régészeti osztályának vezetőjétől.

A bukaresti tárlat mellett egy németországi kiállításra is készülnek az intézmény munkatársai. Manchingban, szintén július táján  nyílik a „Kelták, dákok és vandálok a Kárpát Medence Észak-keleti tájain" című kiállítás, melynek az ország egyik legújabb múzeuma ad otthont.

A rendezvénybe Szatmárnémeti mellett olyan városok múzeumai kapcsolódtak be, mint Zilah, Nagybánya, Kolozsvár, Gyulafehérvár, Nyíregyháza, Miskolc és Budapest.

A németországi kiállításon a szatmári leletekből ott lesznek a piskolti és csomaközi kelta sírleletek, a csomaközi kelta vezérsír, a nagykolcsi vandál ezüstfibula, aranyosmeggyesi szabad dák kemencék és érdekességként szerepel még az Osztrák- magyar Monarchia idején, Apa község határában talált vandál harcos sír is.

Gindele elmondta: az év vége felé a Szatmár Megyei Múzeum is otthont ad majd érdekes, látványos régészeti kiállításoknak.

....
Túrterebesi kelta-dák ezüstpénzek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: