2015-03-07 18:02:06• hírek • Szatmár.ro

Hazafias versek zengtek a Református Gimnázium dísztermében

Kokárdát tűztek a mellükre, úgy szavaltak szombaton a negyedik alkalommal megszervezett Hazafias Versek Versmondó Versenyének résztvevői. Az V-VIII. és a IX-XII. osztályos kategória-győztesek közelgő nemzeti ünnepünk alkalmával a Petőfi szobornál szervezett megemlékezésen is a közönség elé lépnek.

A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a LiterArt Magyartanárok Egyesülete szervezésében idén is megtartották a Hazafias Versek Versmondó Versenyét. Az eseményre több mint 30 diák jelentkezett, két kategóriában. Külön pontozták és díjazták az V-VIII. és a IX-XII. osztályosokat.

A szavalókat a Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettesből, Kereskényi Gábor parlamenti képviselőből és a Szatmárnémeti RMDSZ elnökéből, Jánk Károly költő és pedagógusból, Elek György újságíróból és Nagy Katalin rádiós hírszerkesztőből álló zsűri pontozta.

A két kategória dobogósai a MIK és a LiterArt Egyesület könyvjutalmát kapták meg, a két első helyezettet pedig az a megtiszteltetés éri, hogy a szatmárnémeti Petőfi-szobornál megtartott ünnepi megemlékezésen is elszavalhatják az általuk választott hazafias költeményt.

"A mai nap ünnep a jelenlevők számára. Nem jelzi a naptár piros betűkkel, de mindenki, aki itt megjelent, valamilyen formában készült erre az alkalomra, szépen felöltözött, verset tanult, messziről jött, sokat utazott azért, hogy most itt, együtt lehessünk. Ebben az együttlétben összeköt elsősorban magyarságunk, és azok az értékek, amelyekben hiszünk és fontosnak tartunk: a szép szó, az édes anyanyelv szeretete, a hagyományok, a múltunk, a szülőföldhöz való ragaszkodás, a jövőnkbe vetett bizalom, a mesebeli jánosok győzelmébe vetett hit, és nem utolsó sorban a tehetségbe és bátorságba vetett hit, hogy lehetek a legjobb" - mondta el a megnyitón Gál Gyöngyi, a LiterArt Egyesület elnöke.

"Március 15-e olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud. Ez az ünnep évről évre az újrakezdés, a cselekvésvágy, a nemzeti összefogás lehetőségét is magában hordozza 1848. márciusának szelleme versekből is született, és versekben is tovább élt. Elevenítsük fel együtt és hallgassuk újra a magyar szabadságharc legszebb költeményeit" - mondta a megnyitón Muresan István MIK-elnök.

Kereskényi Gábor a Szatmár.ro kérdésére elmondta: különleges alkalom számára minden alkalommal a Hazafias Versek Versmondó Versenye, hiszen a nemzeti ünnepre készülve ilyenkor olyan költeményeket hallhatunk, amelyek ugyan rég íródtak, de üzenetük ma is érvényes.

A vetélkedő során mások mellett fellépett a Miklovics Annával kiegészített Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület népi zenekara is.

A vetélkedő dobogós helyezettjei:

V-VIII. osztályos kategóriában
3. Süveg Attila
2. Lázár Dániel
1. Kánya Réka
1. Pfeifer Melany

IX-XII. osztályos kategóriában
3. Szilágyi Kinga
2. Kovács Szabolcs 
1. Sárvári Dániel
1. Kis Kasza Cserés Roland

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: