2009-07-01 17:37:24• hírek • Parajdi Andrea

Emléket állítottak az ukrán költőnek

Felavatták szerdán az ukrán Petőfi, Tarasz Sevcsenko szobrát, amelyet a Vasile Lucaciu úti parkban helyeztek el.

A Romániai Ukránok Egyesületének Szatmárnémeti fiókja legelőszőr 2007 elején jelezte szándékát, hogy a híres ukrán költőről Tarasz Sevcsenkoról mellszobrot akar elhelyezni. A városvezetéstől azt kérték, hogy a régi kórház előtti István téren, Petőfi Sándor szobra mellett állíthassanak emléket az ukránok költőjének. A tanács azonban ezt az elképzelést nem hagyta jóvá, mondván túl zsúfolttá tenné a parkot, ha egy helyen több szobor is ékeskedne.

A kérdés jó ideig megoldatlan maradt, hiszen az Ukránok Egyesülete sokáig ragaszkodott az eredeti terveihez. Szatmárnémetiben alig pár száz főre tehető az ukrán kisebbség, ennek ellenére a városvezetést komolyan foglalkoztatta egy alternatív megoldás kidolgozása. Végül 2008 végén sikerült mindenki számára elfogadható tanácsi határozatot kihozni, amely a Vasile Lucaciu úti parkban engedélyezte a szobor elhelyezését.

Tarasz Sevcsenko (1814-1861) az ukránok egyik legnagyobb költője volt, úgy tekintenek rá mint a magyarok Petőfi Sándorra, vagy a románok Mihai Eminescura. Az ukránok példa nélküli tisztelettel, megbecsüléssel és őszinte szeretettel gondolnak a költőre, akinek a művei a nemzet szellemiségét tükrözik. Sevcsenko életútja egy tisztességes és bátor ember cselekedeteinek hosszú sora, egy olyan emberé, aki sosem félt felemelni a szavát az ukrán nép szabadságáért - hangzott el szerdán az ünnepélyes szoboravatás keretében, ahol a helyi és megyei elöljárók mellett a suceavai Ukrán Konzulátustól, a Romániai Ukrán Nagykövetségtől, és a Romániai Ukránok Egyesületétől is érkeztek képviselők Szatmárnémetibe.


Felavatták szerdán az ukrán Petőfi, Tarasz Sevcsenko szobrát.
Szobrot kapott Szatmárnémetiben Tarasz Sevcsenko az ukránok legnagyobb nemzeti költője


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: