2018-03-04 07:44:41• hírek • Oszkó Viktória

Hazafias Versek Versmondó Versenye Szatmárnémetiben

A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK) és a LiterArt Egyesület szombaton immár hetedszer rendezte meg a HVVV-t, azaz a Hazafias Versek Versmondó Versenyét.

Kokárdát tűztek a mellükre, úgy szavaltak a diákok szombat reggel az immár hagyományosnak tekinthető rendezvényen, amelyet idén hetedik alkalommal hirdettek meg. Az előző évekhez képest a szervezők úgy döntöttek, hogy egy új helyszínre viszik a versenyt, s ez a változtatás mind a résztvevőknek, mind pedig a zsűritagoknak is kifejezetten tetszett. 


Ami viszont változatlan, hogy idén is két kategóriában versenyzett a közel 30 diák, hiszen külön pontozták és díjazták az V-VIII. valamint a IX-XII. osztályosokat. A szavalókat egy négyfős zsűri pontozta: Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, Kovács Éva színművésznő, Elek György újságíró és Lászlóffy Csaba magyartanár. 


Az eseményt Kerekes Barbara nyitotta meg, aki Erdős Virág Kesergő március című versét szavalta el, majd Muresán István, a MIK elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.


"Napjainkban, amikor a modern kor élethelyzetei új mederbe terelnek  emberi kapcsolatokat,  felborítanak  erkölcsi értékrendeket, minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy gyökereinket, értékeinket tovább éltessük.  A változás szelének nem engedhetjük, hogy elsodorja mindazt mit néhányan divattjamúltnak tartanak! A történelem, a versek rólunk és nekünk szólnak, korszaktól  vagy  helyszíntől függetlenül." - mondta Muresán István a MIK elnöke nyitóbeszédében.


A két kategória közötti szünetben, a közönséget Liszkai Keyti, Kovács Norbert, Székely Zsolt előadása kötötte le, akik előadták az Ismeretlen Arcoktól a Nélküled című számot.  Az eredményhírdetést megelőzően a zsűri tagjai külön-külön véleményezték a hallottakat, Gál Gyöngyi zsűritag, szaktanfelügyelő és a LiterArt Egyesület elnöke értékelőjében elmondta:


„Kíváncsian vártam a versenyt, mert más környezetbe került, kávéházba. Ugyanakkor valamennyi előző verseny értékelésekor elhangzott a figyelmeztetés a versválasztást illetően, azaz a kortárs költészet hiánya. Vajon hogyan hatnak a szokatlan környezetben ezen témájú versek? Milyen verseket hallgathatunk?


Nos, úgy gondolom, hogy áttörés volt a „hetedik”! Visszakerültek a versek, a hazafias versek az ifjak szívébe! A szatmárnémeti „Pilvax”-ban  valamennyi versmondó márciusi ifjúként vallott arról, hogy mit jelent számára a szülőföld, az otthon, a haza. Méltósággal, büszkeséggel viselték a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés lelkes fiataljai által elkészített kokárdát, léptek fel az emelvényre, és visszafogott vagy pátoszos hangnemben azonosultak a közéleti szerepet vállaló lírikus nagyjainkkal, elődeinkkel vagy kortársainkkal.[….]


A fiatalság mindig is érzékeny volt az örök kérdések újrafogalmazására, és saját válaszaiban, úgy vélem, megtaláljuk a generációk közvetítette értékeket, a biztos identitástudatot, melynek közvetítésében úgy gondolom, hogy a szülők mellett a pedagógusoknak is nagy szerepük van, különösen a magyar nyelv és irodalom szakos tanártásaimnak.


Ebben a hitben megerősít az a tény is, hogy nemcsak versben, hanem zenében is felemelő előadásokat láthattunk, hallhattunk Szatmár megye legtávolabbi, közelebbi településeiről, vagy éppen Szatmárnémetiből érkezett diákok előadásában. Több generáció (szülők, pedagógusok, kis- és nagydiákok, közönség tagjai) élménydús találkozása volt a HVVV eseménye!”


A két kategória győztesei:


A kicsik, azaz az általános iskolások között a következő sorrend alakult ki:

I.díj:  Puskás Panna, a 10-es Számú Általános Iskola 8. osztályos diákja, Arany János Él-e még az Isten? című vesrét szavalta, felkészítő tanára Rus Annamária;

II. díj: Sógor Dóra, az Avram Iancu Általános Iskola 7. osztályos diákja, Petőfi Sándor: Magyar vagyok című versét szavalta, felkészítő tanára Bodea Gál Eszter;     

III. díj: Balázs Dániel az Avram Iancu Általános Iskola 6. osztályos diákja, Petőfi Sándor: A magyar nép című versét szavalta, felkészítő tanára Bodea Gál Eszter;    

 

A középiskolások mezőnyében a zsűrinek nehéz volt a sorrendet felállítania. Nagyszerű produkciók születtek, s így két tanuló is első helyezést ért el:

I. díj: Grebur Krisztina, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium 11. osztályos diákja, Kulcsár Tibor Gyökerek című versét szavalta, felkészítő tanára Téglás József;

I. díj: Jánk Péter, a Hám János Római Katolikus Líceum 10. osztályos diákja, Kemény István Búcsúlevél, című versét szavalta, felkészítő tanára Czier Andrea;

II. díj: Pfeifer Melany, a Hám János Római Katolikus Líceum, 11. osztályos diákja, Kulcsár Tibor: Gyökerek című versét szavalta, felkészítő tanára Heinrich Andrea;     

III. díj: Bumbár Márton, a Hám János Római Katolikus Líceum, 11 osztályos diákja, Wass Albert: Üzenem haza című versét szavalta, felkészítő tanára Szász Anikó.

A verseny győztesei a Szatmárnémeti RMDSZ által szervezett Március 15-i megemlékezésen is megmutathatják tehetségüket.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: