2011-02-09 10:19:28• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Háza a szegények felzárkóztatásának

Nagykárolyból Mezőterem fele haladva az utolsó épület az úgynevezett Domus Klaus Winter. Szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztató központja működik az impozáns építményben. Minap látogattunk el a teremi út végén található intézménybe, ahol Hompoth Mária, a központ integrációs projektjének vezetőjével és Hompoth Lehel önkéntes mindenessel beszélgettünk.

Ez egy integrációs központ, amelyben óvoda és délutáni iskola működik - avattak be a részletekbe. Mindkettőt egy-egy szakképzett pedagógus - Volfer Annamária óvónő, illetve Baumgartner Ildikó tanító - vezeti. Az óvodában húszfős a csoport, a gyermekek túlnyomó többsége, mintegy kilencven százaléka cigány. A délutáni iskolában pedig nagyjából fele-fele arányban találni roma és nem roma gyerekeket. Természetesen amúgy nem a hovatartozáson van itt a hangsúly, hiszen mindahány növendékük rendkívül hátrányos szociális körülmények között él. Rajtuk igyekszik segíteni az öt alkalmazott, valamint a számos önkéntes. Egyébként körülbelül 25-en járnak a Klaus Winter-intézetbe délutánonként.

Három csoport is működik. Vannak ugye a haladók, akiknek akár a házi feladatok megoldásában való segédkezésen túl is lehet ismeretbővítéseket szervezni. Így vannak például magyarságtörténeti előadások számukra - hiszen arról vajmi keveset tanulhatnak az iskolában, továbbá a matematikával és más tantárgyakkal is részletekbe menően foglalkozhatnak. Ezen kívül van az úgynevezett közbeeső csoport, amelybe tartozók írni-olvasni ugyan nagyjából tudnak, de ezt a képességüket bizony nem árt gyakorlással fejleszteni. A harmadik csoportba pedig az analfabéták tartoznak - a romániai közoktatás színvonalára jellemző módon vannak közöttük nyolcadikosak is...

Az intézmény fő támogatója a Német Fogorvosszövetség. A szervezet elnöke Klaus Winter, s mivel ő maga adományozott az integrációs központ létrehozásához körülbelül 120 ezer eurót, az intézmény felvette a nevét. Egyébként a létesítés hozzávetőleg 300 ezer eurónyi költséggel járt. Winter doktor felajánlásán túl a megvalósulás a fogorvosszövetség és a német-ír-angol-izraeli Lázár-rend adományainak köszönhető. A nyugat-szatmári megyejogú város önkormányzata biztosította ezen felül a területet, továbbá azóta minden közüzemi számlát a helyhatóság egyenlít ki. A Német Demokrata Fórum helyi szervezete besegít a berendezés megvásárlásába, illetve ugyanebbe nagyobb mértékben a római katolikus egyházközség. A Szent Lélek plébánia rendezi ezen túl az egyházmegyével közösen az alkalmazottak bérezését.

Az integrációs központ tavaly ősszel nyílt meg. A gyakorlatban már hamarabb, a nyár folyamán különféle foglalkozások folytak itt, amelynek szintén az integrálás elősegítése volt a célja.


Felzárkóztató központ a város szélén
Felzárkóztató központ a város szélén

Játszhatnak is a gyerekek
Játszhatnak is a gyerekek

Így néz ki az oviterem
Így néz ki az oviterem


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: