2009-03-03 16:03:50• hírek • MTI

Havonta értékelnek

A francia parlamenti munkával kapcsolatos tavaly nyáron elfogadott reform értelmében márciustól havonta egy héten át a képviselők a kormány munkáját értékelik.

A Le Figaro című napilap kedden csokorba szedte azokat az ellenőrző intézkedéseket, amelyek a közvélemény számára is fontos változásokat jelentenek a képviselők és a kormány munkájában.

A.leglátványosabbnak ígérkező kezdeményezés az "egy minisztert célzó kérdések" órája. Ennek lényege: havonta egy csütörtök délután, egy órán keresztül egy kiválasztott minisztert faggathatnak munkájának részleteiről a képviselők, akiknek a kormánytag válasza után joguk van visszavenni a szót és reagálni az elhangzottakra.
Nemcsak a törvényjavaslatok kapcsán lesznek ezentúl vitanapok a parlamentben, hanem a megszavazott törvényeket kihirdető rendeletek után is nyilvános viták formájában ellenőrizhetik a képviselők, hogy a tervezetből ténylegesen intézkedés lett-e.

A különböző vizsgálóbizottságok jelentéseit ezentúl nemcsak a kormány és a parlamenti bizottságok vitatják meg, hanem azok bekerülnek a nemzetgyűlés napirendjébe is.

Az ellenőrző hét része lesz a hosszú ideje létező és a képviselők által igen kedvelt azonnali kérdések órája, amelyet viszont nem követ vita és szavazás. A kérdések órájának keretében elsősorban helyi ügyekre szokták a választott politikusok ráirányítani a figyelmet.

Az ellenőrző hét keretében kerül sor a kormányzati bejelentésekre is, amelyeket viszont vita követ minden esetben.
A konzervatív lap arra is felhívta a figyelmet: a reform ellenére a francia nemzetgyűlés és szenátus ellenőrző szerepe továbbra is jelentősen elmarad például a brit parlament lehetőségeitől.

A francia parlament épülete

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: