2009-07-06 15:23:22• hírek • Gozner Gertrud

Havonta 250 új beteget utalnak be

Több mint háromezer szatmári lakos, aki valamilyen lelki eredetű betegségben, mint például depresszió, különböző pszichózisok vagy pánikbetegség szenved, fordul meg évente a Szatmár Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályán. Rajtuk kívül a megye lakosságának 15 százaléka tapasztal magán évente legalább egyszer hasonló tüneteket. Havonta körülbelül 250 beteget utalnak be a pszichiátriai osztályra, ők a súlyosabb formáit mutatják a pszichikai betegségeknek.

Sokkal több magyar nemzetiségű beteg kerül be az osztályra, mint román - tudtuk meg Virgil Enatescu főorvostól, a pszichiátriai intézet igazgatójától. A szakember ezt a kulturális különbséggel magyarázza, a románok szégyellnek elmenni az orvoshoz, nehogy azt gondolják róluk, hogy bolondok. Másrészt a pszichés betegségeket a valláson keresztül a bűntudattal és az ördög művével hozzák kapcsolatba. A magyar lakosság némileg felvilágosultabb ebből a szempontból.

A határ kinyílásával az emberek fejében is elindult egy felvilágosodási folyamat, miután visszajönnek az országba, már más mentalitás uralkodik a fejükben, és könnyebben ráveszik magukat, hogy orvoshoz forduljanak. Akik jártak nyugaton, észrevették, hogy egy teljesítményorientált társadalomban az egyének már nem csak panaszokkal fordulnak a pszichiáterhez, hanem mert nagyobbak lettek a pszichikai kihívások, és így tudják megtartani a kiváló teljesítőképességüket - magyarázta a szakember.

Szatmár megyében három fő okát lehet elkülöníteni a lelki eredetű betegségeknek - osztotta meg megfigyeléseit lapunkkal Enatescu doktor. Az első, hogy a szatmáriak nem ismerik fel időben a depressziót, csak súlyos esetekben fordulnak szakemberhez, amikor a betegség komoly testi tüneteket okoz, vagy öngyilkossági kísérlethez vezet. Személyes problémának tartják, aminek nincs köze az orvostudományhoz - fejtette ki a szakember.

Másrészt a kis közösségen belüli, belterjes házasságok is gyakran okoznak elmebetegséget az utódoknál. Ez Szatmár megye főleg svábok lakta településeire volt jellemző, akik a vagyon megtartása miatt a közelben kerestek párt maguknak. A rokonok közötti házasságból sokszor születtek szellemileg visszamaradottak a megyében. A harmadik indok amiért a szatmáriak a pszichiátriára kerülnek, a túlzott alkoholfogyasztás, mégpedig rossz minőségű, mérgező italok, amelyek a máj mellett az agyat is súlyosan károsítják.

Kevesen tudják még Szatmáron, hogy számos pszichiátriai betegség nagyon jól kezelhető. Ha egy-két éven belül már jobban érzi magát, sok beteg abbahagyja a kezelést, pedig valójában még nem gyógyultak meg teljesen. A kezelést a páciensnek élete végéig folytatnia kell, mert ha visszaesik, azt sokkal nehezebb helyrehozni - figyelmeztet Enatescu doktor.


Dr. Virgil Enatescu, a pszichiátriai intézet igazgatója


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: