2016-05-17 10:47:27• hírek • Kocsis Zoltán

Törvénytelen a sofőrök sztrájkja a Transurban vezetői szerint

A Transurban buszsofőrei nem keresnek kevesebbet, mint a többi városban dolgozó kollégáik átlaga, áll abban az állásfoglalásban, amelyben a tömegközlekedési vállalat vezetői az alkalmazottak keddi japán sztrájkjára reagáltak. A tiltakozás ráadásul törvénytelen, állítja a vezetőség.

A vállalat hivatalos Facebook-oldalán kedd délelőtt megjelent közlemény rögtön az elején igyekszik leszögezni: szeretnék elkerülni, hogy a javában zajló helyhatósági kampány bármilyen módon is befolyásolja a cégvezetés és a szakszervezet közötti tárgyalásokat.

A kommünikében leírtak szerint a kollektív munkaszerződésről a két fél közötti tárgyalások április 18-án kezdődtek, a törvény szerint ezek lezárására 60 nap áll a tárgyalópartnerek rendelkezésére. A 2011/62-es törvény pedig kimondja: törvénytelen tiltakozó akciót szervezni, amíg a szerződés, megállapodás érvényét nem veszíti.

A cég vezetői emlékeztettek továbbá arra, hogy felajánlották a sofőröknek a stressz és a hétvége miatti járadék beépítését az alapfizetésbe.

Az eddig is kifizetésre kerülő járadékok között ott találjuk a stressz és a hétvégei munka mellett a régiséget, a hűséget, a túlórákat (amiért dupla pénz jár, akárcsak a hétvégékért), az élelmiszerjegyeket, a húsvéti, karácsonyi, Mikulás-napi járadékokat, a születéskor és temetéskor fizetendő támogatást, valamint az 500 lejig terjedő üdülési támogatást.

Mindezekkel együtt, írja a közlemény, a sajtóban az egyik sofőr által elpanaszolt 1250 lejes fizetés helyett a bruttó bérek elérik akár a 2200, 2600 lejt. Ehhez társulnak még az élelmiszerjegyek. „Ezeket figyelembe véve elmondhatjuk, a szatmárnémeti buszsofőrök bére nem alacsonyabb, mint kollégáiké országszerte", vonja le a következtetést a Transurban vezetősége.

A sofőrök mintegy 25%-os béremelést követelnek. Molnár Csaba aligazgató megkeresésünkre arra a törvényre hívta fel a figyelmet, mely kimondja: a béreket csakis a termelékenység növekedésének  arányában lehet megemelni. Csakhogy az utasok száma folyamatosan csökken, így a termelékenység sem nőhet...

A Transurban 176 alkalmazottja közül 75 a buszsofőr (szerelők, ellenőrök, jegyárusok, adminisztratív személyzet egészíti ki alkalmazottak körét).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: