2019-01-16 14:14:01• hírek • Szatmár.ro

Havi 2250 lejjel támogatja az inasprogramot a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség

Az ügynökség ezúttal a vállalkozásoknak kedvez a 2250 lejes havi támogatás bevezetésével. A cél a fiatalság szakmai gyakorlati képzésének támogatása és a munkaerőpiac fellendítése.

Nem mindegy, hogy a pályakezdő munkavállaló tanulámyai végeztével milyen szakmai felkészültséggel lép a tettek mezejére. A vállalkozásoknak nem feltétlen éri meg képzetlen, gyakorlattal nem rendelkező embert alkalmazni, mert dupla költséget jelent: egyrészt az új munkaerő a betanulás alatt értékelhető eredmény híján „csak viszi a pénzt”, másrészt a betanításért felelős másik munkatárs sem végez „termelő munkát”, így ez is kiesést jelent a cég számára.

 

A Nemzeti Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség a megyei foglalkoztatási ügynökségeken (AJOFM) keresztül 2250 lej / hó összegű pénzügyi támogatást nyújt a munkáltatóknak, ha a munkahelyi képzésről szóló 279/2005. számú (az inasok munkahelyi alkalmazásával kapcsolatos) törvény értelmében diákokat alkalmaznak és a munkával egy időben gyakorlati képzésben részesítik őket. A havi összeget a munkáltató kérelmezésére utalják, a tanuló munkaszerződésének teljes időtartama alatt.

 

A program a 16 év felettiek számára megkönnyíti a szakmai gyakorlat megszerzését, rávezeti őket a valós munkahelyi feladatok és problémák helyes kezelésére. Az elméleti tudás gyakorlati elmélyítésére, rögzítésére és alkalmazására sarkallja az inasokat. Nem csak a vállalkozás nyer (támogatást) a pályakezdők alkalmazásával, hanem az ifjak is jól járnak, hiszen a fizetés mellett értékes tapasztalattal, valamint végzettséget igazoló oklevéllel is gazdagabbak lesznek.

 

A tanulókkal kötött munkaszerződések időtartama a bevállalt képzettségi szinttől függ. Ez hat hónaptól akár három évig is terjedhet. Az elérendő képzettségi szintet 4 fokozatú skála alapján határozzák meg, melyet a szerződésben is rögzítenek. Az írásos megállapodásnak megfelelően a cégek kötelesek biztosítani a tudásszint megszerzéséhez szükséges feltételeket. A 16-18 év közötti fiatalok maximum napi 6 órát, heti  30 órát dolgozhatnak, a nagykorúak napi 8 órában, heti 40 órában vállalhatnak munkát törvényesen.

 

Az inas megbízatás végén az ifjú munkavállalók a szakképzettség- és a szakmai gyakorlat megszerzéséről hivatalos oklevelet kapnak. Húszas éveik elején akár több éves szakmai tapasztalattal és gyakorlati tudással szállnak ringbe a munkaerőpiacon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: